Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Strunkovice otevřely nové komunitní centrum s hospodou

STRUNKOVICE nad BLANICÍ – 4/8 2020 - 11:01 – Strunkovickým chyběla hospoda. Tak se do jejího vybudování pustila zdejší radnice a už několik dní ji mohou místní využívat.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytl Městys Strunkovice nad Blanicí  

  

Před šesti lety strunkovičtí zastupitelé rozhodli, že koupí rodný dům spisovatele Bohumila Havlasy a přebudují ho na komunitní centrum a hospodu, která v obci chyběla. O návrh její podoby se postarali architekti Jakub a Matěj Nepustilovi a po několika letech práce a investovaných zhruba patnácti milionech korun bylo centrum s hospodou otevřeno v sobotu 1. srpna.

Provozování hospody se ujal hostinský Václav Šimek a na vznik komunitního centra se městysu podařilo získat zhruba třímilionovou dotaci. V domě, kde kdysi hostinec býval, se tak opět vaří jídlo a čepuje dobré pivo. Navíc se tu místní mohou scházet ke komunitním aktivitám. O hudební doprovod otevření se postaraly na klavír Drahoslava Satorová a na příčnou flétnu Eva Mišková.

„Tam kde není hospoda, je to špatný a u nás ta situace několikrát nastala,“ řekl při otevření starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. „Pokud hospoda ve vsi nefunguje, tak život v obci de facto neexistuje,“ dodal předseda Spolku pro obnovu venkova Luboš Peterka. Strunkovice tedy opět žijí :)

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena