Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Doprava v centru se podle radnice zklidnila. Co řekne anketa?

PRACHATICE – 3/8 2020 - 12:02 – Prachatická radnice spustila o víkendu anketu k novým pravidlům pro parkování v centru města. A zároveň nové nařízení hodnotí pozitivně.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Anketu najde veřejnost na internetové adrese parkovani.prachatice.eu. Až do poloviny srpna se v ní může vyjadřovat po zadání telefonního čísla k tomu, jak funguje parkování v centru Prachatic od loňského prosince. Tehdy rada města změnila nařízení pro vydávání parkovacích karet pro rezidenty a podnikatele v centru a také skončila tolerance městské policie s přehlížením parkování v zákazech. Veřejnost v anketě také může přicházet s vlastními podněty.

Podle vedoucího odboru dopravy radnice Luboše Kvasničky vyhodnocuje město fungování nového nařízení průběžně. A s reakcemi veřejnosti se setkává přímo právě Luboš Kvasnička, protože parkovací karty vydává. „Zpočátku bylo dost záporných reakcí. Pak se ale začaly objevovat i ohlasy kladné. Od samého začátku podněty a nápady eviduji,“ řekl pro PRACHATICKOnews.cz.

Drobnosti město podle jeho slov upravilo hned, ale některým podnětům veřejnosti nemohlo vyhovět. Šlo třeba o petici za parkování ve Věžní ulici. „Zákon to tam kapacitně neumožňuje. Vlastně se tam nesmělo parkovat nikdy,“ řekl Luboš Kvasnička.

Další podněty město shromažďuje a připravuje jednu velkou změnu pravidel, aby se nařízení neustále neměnilo. Řešit se bude třeba cena parkovacích karet nebo podnět od hospodářské komory, aby se mohlo v době oběda parkovat na levé straně náměstí. Podněty dostane na stůl komise dopravy a pak i rada města.

Zatím se ale radnici jeví nové patření jako pozitivní. „Za sebe mám pocit, a myslím, že to tak vidí i většina komise dopravy, že se doprava v centru zklidnila. Dá se lépe projet a projít. Není tu tak nacpáno přes obědy jako bývalo dříve,“ hodnotil Luboš Kvasnička.

Především se pak ukázalo, že v centru nepanuje nedostatek parkovacích míst, ale počet parkovacích karet a míst ke stání je zhruba vyvážen. Karet bylo vydáno přes 110 pro rezidenty a míst pro ně je v centru kolem stovky a zelených karet bylo vydáno 14 a míst pro ně je 29. Uvažuje proto o tom, že v Poštovní ulici a na Velkém náměstí by na parkovištích pro zelené karty mohli stát i rezidenti s modrými.

Diskuse o parkování v centru Prachatic je přitom z jedné strany o tom, co je dobré pro provoz na náměstí a v okolních ulicích, co by potřebovali podnikatelé a z velké části pak také lidské pohodlnosti. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena