Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kralova vila postupně ožívá. Jaké jsou s ní další plány?

PRACHATICE - 2/8 2020 - 00:00 - Kralova vila se opět zvelebuje a ožívá pod rukama spolku Živé vily. Prvorepubliková stavba má již zasklená okna a vyměněné zámky.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA, foto zaslala Barbora Koritenská  

  

Jsou to více než tři týdny, co prachatičtí zastupitelé nejtěsnějším rozdílem odsouhlasili, že o Kralovu vilu bude moci opět pečovat spolek Živá vila. Spolek již jednou stavbu měl v pronájmu a to v letech 2014 až 2016. Po čtyřech letech nyní spolek vilu dostal zpět do nájmu po Technických službách.



Počínaje 1. srpnem začíná spolku Živá vila nová nájemní smlouva. „S městem jsme domluveni na nové nájemní smlouvě. Ročně budeme platit 10 000 korun bez DPH plus nějaké ty energie - elektřinu a vodu,“ prozradila předsedkyně spolku Živá vila a zastupitelka Barbora Koritenská, za kterou jsme se vydali přímo do Kralovy vily.

Čeká nás tak komentovaná prohlídka, kterou s radostí využíváme. „Tento týden jsme zasklili okna, vyměnili zámky a postupně navážíme nábytek, tím ale zdaleka nekončíme. Nyní všude zametáme a máme v plánu nové rozvody elektřiny, zavést vodu nebo vymalovat záchod v přízemí,“ prozradila nejbližší plány na historické vile Barbora Koritenská.



Procházíme přízemím a prohlížíme si jednotlivé místnosti, na kterých spolek čeká ještě spousta práce. „Doufali jsme, že se nám vila vrátí ve stejném stavu, jako jsme ji předávali. Ve vstupní hale se bude muset vyměnit zkroucená dřevěná podlaha, protože sem zatýkalo. Dále musíme opravit místo, kde pravděpodobně hořelo, a které předchozí nájemníci po sobě neopravili,“ řekla dále Barbora Koritenská.

Milovníci kulturních akcí v Prachaticích se mohou těšit na konec srpna. „První akce, kterou ve vile uspořádáme, bude festival Vivat Vila. Doufáme, že do té doby tady vše stihneme. Chodíme sem většinou každý den po práci a pracujeme tu přibližně tři až čtyři hodiny,“ uvedla. Festival Vivat Vila, který má podpořit vilu a život ve městě, proběhne ve vile ve dnech 28. srpna až 30. srpna.



Z přítomnosti a budoucnosti jsme se také dostali k minulosti. Funkcionalistická vila byla vystavěna podle návrhu architekta Fritze Reichla v roce 1932 pro Johanna Nepomuka Krale a jeho rodinu. První majitel této krásné budovy byl úspěšný místní podnikatel například v pražení kávy nebo provozování nákladní dopravy. „Pravděpodobně byl prvním obyvatelem z Prachatic, který vlastnil auto,“ prozradila předsedkyně spolku Živá vila.

V roce 1945 byl však majitel vily vystěhován, protože byl Němec a v době po druhé světové válce probíhal na území Československa odsun valné většiny Němců za hranice. Z vily se postupně stal sklad a kanceláře, poté jesle, mateřská škola a školní družina, poté byla vila několik let opuštěná. Už několik let vile hrozí demolice kvůli silničnímu obchvatu. Projekt se ale zatím nerealizoval a tak stavba zatím chátrala, než ji v roce 2014 dostal do péče nově vzniklý spolek Živá vila.

Na necelé dva roky byla také vila prohlášena za kulturní památku. Proti tomu se ale tehdy odvolalo město Prachatice a status kulturní památky jí byl odebrán v lednu 2018. Od roku 2016 ve vile sídlily Technické služby. Ty ale před několika dny po nedávných událostech, o kterých jsme vás informovali, vyklidily prostory a vila se vrátila zpět Živé vile.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena