Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Hygienici začali testovat na 330 lidí z firmy InTiCa

PRACHATICE – 29/7 2020 - 12:33 – Jihočeští hygienici se dnes v Prachaticích pustili do hledání dalších možných pacientů s respiračním onemocněním covid 19.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA 

  

Hygienici začali testovat zaměstnance firmy InTiCa Systems, která sídlí v prachatické průmyslové zóně na Krumlovské ulici, u jejíchž zaměstnanců se covid objevil. Infekcí, která se řadí mezi mírná a běžná respirační onemocnění, ale vyvolává paniku, onemocnělo ve firmě třiadvacet zaměstnanců – většinou zahraničních dělníků. Podle našich informací jde většinou o Ukrajince s maďarským pasem. Zřejmě jsou tedy potomky Maďarů žijících na Ukrajině, kterým Maďarsko vydalo svůj pas. Testováno má být dnes a zítra přes 330 lidí.



„Pro nás je nyní klíčové zjistit skutečný stav výskytu infekce v ohnisku. Proto organizujeme masivní testování primárně zaměstnanců prachatické firmy. Na základě výsledků tohoto testování pak můžeme činit další kroky a případně přijímat další protiepidemická opatření, pokud budou nutná,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová a dodala: „Testované osoby zveme po skupinách postupně tak, aby přišly co nejméně do kontaktu s ostatními. S logistikou a zajištěním akce nám pomáhá Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, policie, Nemocnice Prachatice a Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.“



Testovat se začalo v osm hodin ráno. Na místě je několik stanů a postupně přichází pozvaní na testy. Za hodinu projde testem odhadem zhruba 25 lidí. Ve stanech je zázemí a administrativa a v jednom z nich se odebírají výtěry z nosohltanu. Výsledky testů by se první zaměstnanci mohli dozvědět už dnes večer.

Krajští hygienici o aktuálních počtech nakažených informují pravidelně každý večer media. Aktivních případů je nyní na Prachaticku hlášeno 29. Nemocné hygienici posílají do izolace a ty, co s nimi přišli do kontaktu do karantény. Na místě jsou také prachatičtí strážníci a část zaměstnanců podstupuje testy i v prachatické nemocnici.



Vedení společnosti InTiCa Systems vyjádření mediím zatím neposkytlo. Na místě je ale jednatel personální agentury Aktiv Team SV, která firmě dodává agenturní pracovníky, Marek Šimek, který nám řekl:

„Celkový počet testovaných zaměstnanců firmy InTiCa neznám, ale co se týče těch našich agenturních zaměstnanců, tak by se dnes mělo testovat čtyřicet dva lidí. Zítra od nás již nebudou testovani žádní, protože se vše stihlo dnes. Testovaní jsou převážně z Ukrajiny nebo Maďarska, ale máme tady i pracovníky z Čech a Slovenska. Většina pracovníků je ubytována na ubytovně Koma, ale část i v hotelu Park, kde nejsou všichni zahraniční pracovníci, kteří pracují u jiných firem, testováni. A tam by bylo dobré se zaměřit nejen na naše pracovníky, ale i na ty zbývající. Momentálně je v karanténě z našich pracovníků na ubytovně Koma 62 pracovníků, z nichž je 14 pozitivních, a další dva jsou v nemocnici. O zaměstnance je postaráno a veškeré potraviny jim hradíme my. Ti cizinci si dělali před nastoupením do práce povinné rychlotesty, což bylo v polovině června. Možná se obrátím na starostu, že bych potřeboval pomoc městské policie nebo státníků, protože vždycky se v té skupině najde jeden problematický člověk, který nechce dodržovat pravidla. Takže bych potřeboval centrální hlídku u ubytovny, kde se ta nákaza už prokázala. Ten první pacient, prošel všechny kontroly na hranicích a poté ještě před nástupem do práce - vše bylo v pořádku a do práce nastoupil o necelý týden potom, než se vše vyjednalo. Tohle podstupují všichni naši zahraniční pracovníci.“

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena