Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pozitivních na covid je 20 dělníků, 48 jich je v karanténě

PRACHATICE – 26/7 2020 - 8:32 – Hygienici zpřesnili počty zahraničních dělníků v Prachaticích, u kterých objevili respirační onemocnění covid-19. Nemocných je 20. 

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Od objevení prvních případů nakažených zahraničních dělníků v Prachaticích v pátek se objevovala různá čísla o počtu nakažených. V noci na dnešek pak hygienici potvrdili, že ve firmě, které se to týká (InTiCa), onemocnělo celkem 20 dělníků, 48 dalších je v karanténě a celkem se regulace týkají 270ti zaměstnanců. Někteří dělníci firmy byli ubytováni na ubytovně podnikatele Petra Košiny v areálu bývalé Jitony. Celkem je nyní na Prachaticku evidováno 26 aktivních případů covidu.

„Na místě jsme jednali s vedením společnosti i prachatické ubytovny. Stanovili jsme karanténní opatření zatím pro 48 osob a předpokládám, že ještě přibudou. Další zaměstnance jsme informovali o režimu, který musí dodržovat. Jde celkem o dvě stě sedmdesát zaměstnanců. Musím pochválit věcný přístup jak vedení společnosti, tak provozovatele ubytovny. Všechny pozitivně testované jsme na ubytovně umístili do izolace odděleně od zdravých osob v karanténě. Dosud ve firmě onemocnělo k včerejší dvaadvacáté hodině celkem dvacet lidí,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

O opatřeních pro obyvatele města zatím hygienici neinformovali. Domov seniorů ale omezil návštěvy a v pondělí se čeká na jednání krizového štábu. „V tuto chvíli můžeme pro snížení rizika nákazy doporučit především zvýšenou hygienu rukou, v obchodech dodržovat odstup minimálně 1,5 m a omezení skupinových akcí,“ uvedla na městském webu tajemnice prachatického krizového štábu Petra Popová.

Kolem covidu panuje stále neuvěřitelný informační chaos a řada tvrzení odborníků si totálně protiřečí. Ještě nedávno zůstávali v karanténě lidé, dokud neměli negativní testy, nyní už trvají karantény jen dva týdny. Zkrátila se také vzdálenost, na kterou je třeba udržovat odstup. Stále panují spory o vhodnosti používání roušek a statistky úmrtnosti jsou velmi silně nepřesné, protože stále nejsou známy výsledky pitev.

Podle postupně se zpřesňujících odhadů je ale úmrtnost u této nemoci hluboko pod jedním procentem a opatření a údaje o nemoci se postupně přibližují běžným respiračním onemocněním. Rizikovou skupinou, která by se měla chránit, jsou především senioři, obézní a diabetici. K šíření fám pak přispívá i nikým neregulovaný a nikým neověřovaný obsah sociálních sítí, za který prakticky nikdo nenese odpovědnost.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena