Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický soud řeší první krádeže v době stavu nouze

PRACHATICE - 24/7 2020 - 7:52 – Prachatický okresní soud začal řešit jedny z prvních krádeží v době stavu nouze na Prachaticku. Obžalovanému hrozí až osm let ve vězení.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Obžalovaný Lukáš Hödl z Prachatic, který je nyní ve vazbě, opět stanul před okresním soudem v Prachaticích. Už loni byl stejným soudem za krádeže potrestán. Včera začalo s obžalovaným recidivistou nové hlavní líčení a řešilo se také pokračování jeho vazby. Podle obžaloby spáchal muž v rozmezí od 22. 11. 2019 do 20. 3. 2020 hned pět krádeží a tři z nich byly provedeny v době stavu nouze. Právě kvůli krádežím v době pandemie může obviněnému hrozit až osm let odnětí svobody.

Při první krádeži z listopadu 2019 obžalovaný podle žaloby rozbil sklo u auta a ukradl z něj peněženku s doklady a platební kartou. Škoda byla tehdy vyčíslena na více jak 142 000 korun. „Ta škoda 142 000 na autě - to myslí policie vážně? To snad ne,“ obořil se Lukáš Hödl na soud. Celou krádež obžalovaný následně popřel, ale nevyvrátil, že se auta mohl dotknout v den, kdy bylo vykradeno, když šel kolem. Naopak další krádež brusky a dalších menších věcí obžalovaný přiznal ihned.

Tři poslední krádeže provedené v době, kdy platil stav nouze, provedl obžalovaný Lukáš Hödl v únoru a březnu. Obžalovaný nejprve vnikl do firemních aut v Prachaticích. Z nich ukradl osobní doklady, platební kartu, tři kusy vrtaček nebo laserový měřič. „Věci jsem ukradl, ale pak jsem je vrátil přes mého známého. Nechal jsem si jen ten laser,“ vypověděl Lukáš Hödl.

Následná čtvrtá krádež se podle slov obžalovaného také nestala jeho přičiněním. Jednalo se o krádež brusky, nákupu jídla a peněz. Vše v hodnotě zhruba 10 000 korun. „To jsem neudělal, ale nevím, kde jsem v tu dobu byl, protože jsem si aplikoval pervitin a nevěděl jsem o sobě,“ hájil se.

Na soudním líčení však byla jedna z pěti poškozených, které se tato krádež týkala. „Obžalovaný si to tam obhlížel již předtím. Sebral mi brusku z kraje letošního roku,“ řekla svědkyně s tím, že shodou náhod se jí bruska vrátila od člověka, kterému byla obžalovaným prodána.

Pátá a poslední krádež se stala v paneláku, kdy zmizely drobné předměty. Odcizení drobných předmětů v osmém patře jednoho paneláku v Prachaticích ale obžalovaný muž popřel a vyžádal si videozáznamy z výtahu, kterým se měl do zmíněného patra dostat.

Kromě krádeží soud také řešil závislost muže na pervitinu. „Pervitin beru tak patnáct let a měsíčně za něj dám dva až tři tisíce. Měl jsem vyhlídnutou léčebnu, ale pak přišel koronavir a léčbu jsem nezahájil,“ uvedl a dodal, že chce být psychiatricky přezkoumán.

Pro nedostatek přítomných svědků bylo líčení odročeno na září a řešila se také otázka prodloužení nebo zrušení vazby. „Myslím si, že vazba by neměla trvat déle, než je nezbytně nutné. Mám malou dceru a ta mě potřebuje. Dále bych chtěl podstoupit léčení na závislosti,“ řekl a předložil písemný slib. K písemnému slibu se následně negativně vyjádřila státní zástupkyně. „Já si nemyslím, že propuštění z vazby je moudré. A to i vzhledem k tomu, že obžalovaný zde toto sliboval i minule,“ připomněla státní zástupkyně.

Po krátké poradě se senát soudu v čele se soudkyní Vendulkou Pozniakovou rozhodl, že na návrh na zrušení vazby nepřistoupí. „Zamítá se propuštění z vazby a nepřijetí písemného slibu,“ řekla závěrem soudkyně. Lukáš Hödl uvedl, že podá proti rozhodnutí stížnost. Soud by měl pokračovat v září.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena