Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Milion chvilek žádal i v Prachaticích zdravou demokracii

PRACHATICE - 18. listopadu 2019 - 8:45 - Další shromáždění svolala v neděli 17. listopadu na Velké náměstí v Prachaticích místní skupina Milionu chvilek pro demokracii.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Magické datum a skutečnost, že se schází den po demonstraci na pražské Letné, propůjčily setkání poměrně vzrušující atmosféru. Čerstvý vítr nadouval českou státní vlajku, dlouhé minuty zněl zvon z věže kostela sv. Jakuba Většího. Ke kašně, která je v Prachaticích symbolem listopadových událostí před třiceti lety, přišlo také hodně lidí. Marie Myšáková jim přečetla provolání Chceme zdravou demokracii.

   "Třicet let po sametové revoluci demokracie nevzkvétá," píše se v úvodu a následují tři hlavní body prohlášení. "1. Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů. 2. Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ni svůj díl zodpovědnosti. 3. Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu, a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád."

   Prohlášení mohou podle slov Marie Myšákové zájemci podepsat na webu Milionu chvilek pro demokracii. Zakončuje ho věta Záleží mi na demokracii, najdu si pro ni chvilku a v případě potřeby ji budu bránit. "Milion chvilek se nechystá stát se politickou stranou nebo hnutím. Ale kdo má zájem, může se do politiky sám zapojit," řekla také organizátorka prachatického setkání. U kašny opět hořely svíčky a upravený transparent připomínal nejčastěji hlásané heslo v době sametové revoluce před třiceti lety - Konec vlády jedné strany.

   Oficiální část shromáždění zakončila Martina Pivoňková Bošková českou hymnou, kterou si s ní lidé zazpívali. Ohlasy demonstrace Milionu chvilek na pražské Letné se promítly i do Prachatic. Zaznělo tu například, že prohlášení z Letné obsahuje vedle ultimáta předsedovi vlády Andreji Babišovi řadu dalších myšlenek. Archivář a historik František Kotěšovec upozornil na vydanou knihu Sametová revoluce v jižních Čechách. Ta se jako dosud jediná zabývá tímto přelomovým obdobím v jihočeských městech a okresech. Zaznělo tu i několik možných pojetí svobody jednotlivce ve společnosti. Tématem se zabýval Petr Vošahlík. O své pocity se podělila i Lenka Hanžlová, katechetka církve římsko katolické v Prachaticích. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena