Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na výstavě projektů v klášterní zahradě je i Neumanneum

PRACHATICE - 15/7 2020 - 10:25 - Klášterní zahrada boromejek hostí putovní výstavu projektů podpořených ČR a Evropskou unií. Patří k nim i rekonstrukce prachatického Neumannea.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a ALENA BÁRTOVÁ

  

Pod názvem Má vlast cestami proměn s podtitulem Příběhy domova najdete na trávníku u vchodu do Neumannea z klášterní zahrady až do konce července zajímavou výstavu. Na trojstranných panelech se představují vybrané dokončené projekty, které podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Evropská unie. Nedejte se zmást trochu úřední češtinou a najděte si mezi nimi třeba právě projekt "Rekonstrukce objektu ulice Neumannova č. p. 142 v Prachaticích". Ano nemýlíte se, jde o přestavbu zdejšího kláštera, kterému spolu se sestrami boromejkami říkáme Neumanneum.

"Uskutečnila se od května 2014 do listopadu 2016. Projekt byl spolufinancován z evropských fondů a Integrovaného regionálního operačního programu. Příjemcem dotace byla Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Šlo o rekonstrukci a navrácení vnějšího vzhledu klášteru ze 14. století, který patří k historickému jádru Prachatic. Rekonstrukce umožnila zejména zpřístupnění kaple v prostorách, kde se narodil sv. Jan Nepomuk Neumann, a tří unikátních galerií veřejnosti. Největší z nich, Galerie sv. Jana N. Neumanna, slouží také jako místnost k setkávání, kterou jsme v klášteře dříve postrádali," řekla nám sestra představená prachatických boromejek Alena Bártová. Ta při náročné rekonstrukci nesla hlavní odpovědnost jako představitelka investora.

Všichni dárci, kteří se dále podíleli na rekonstrukci rodného domu sv. Jana Nepomuka Neumanna a kláštera, jsou vyjmenováni v prospektu Neumanneum Prachatice, který je pro veřejnost k mání v klášteře. Byli mezi nimi zejména Ackermann-Gemeinde Würzburg, Renovabis, Kirche in Not, Biskupství českobudějovické, Česko-německý fond budoucnosti, Jihočeský kraj, Město Prachatice a řada dalších i soukromých dárců.

K rekonstrukci Neumannea se v našem internetovém deníku vrátíme z pohledu zkušeností a prožitků sestry představené Aleny Bártové.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena