Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Majitel se nově musí přihlásit k čipu svého psa na radnici

VIMPERK – 14/7 2020 - 00:00 – Vimperské zastupitelstvo stanovilo majitelům psů novou povinnost. Musí se přihlásit k čipu svého psa, aby byli jako majitelé dohledatelní.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Nová povinnost stanovená obecně závaznou vyhláškou ve Vimperku napravuje nedokonalosti zákona o povinném čipování psů, který platí od letošního ledna. Zákon stanovil pravidla povinného čipování psů, ale majitelé psů s čipem se mohou registrovat jen dobrovolně a ještě jen u několika nestátních organizací.

A tak se stává, že když strážníci vimperské městské policie odchytí psa, který se ztratil nebo utekl, přečtou číslo jeho čipu, ale už nemají možnost se dostat ke jménu majitele. Jinak řečeno celé čipování je jim při hledání majitele k ničemu. „Na základě toho paní doktorka Janásková navrhla, abychom měli přehled i o majitelích. Tak jsme k tomu vydali obecně závaznou vyhlášku,“ řekla starostka Jaroslava Martanová.

Podle starostky podobný postup zvolila řada měst proto, že stát sice připravuje novelu svého nedokonalého zákona, ale její platnost se čeká až příští nebo přespříští rok. Takto databáze majitelů psů a jejich čipů vznikne ve Vimperku dříve a strážníci budou moct majitele odchycených nebo kontrolovaných psů z Vimperka najít.

V praxi to znamená, že majitel psa z Vimperka, který nechal svého psa očipovat, se musí dostavit na radnici do třiceti dnů od čipování a na odboru, kde se platí poplatky za psa, se k čipu svého psa přihlásit a oznámit městu jméno majitele. Povinnost se vztahuje i na majitele už očipovaných psů – ti mají na ohlášení šedesát dnů. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena