Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Mezinárodní Výtvarný workshop Volary brzy zaklepe na dveře

VOLARY - 14/7 2020 - 8:31 - Dobrá zpráva pro renomované evropské výtvarníky na západ i na východ od Volar zní, že 5. ročník Výtvarného workshopu Volary (VWV) letos bude!

      

   Text a ilustrační foto: ZDENĚK PŘIBYL  

  

A to v původně plánovaném termínu od 25. července do 1. srpna. Informoval nás o tom starosta Volar a hlavní organizátor VWV Vít Vavřinec Pavlík. "Cílem workshopu je vytvořit kvalitní podmínky pro výtvarná setkávání. Ta mají jednu krásnou vlastnost - dovedou posouvat jak tvůrčí hranice, tak především ty lidské a mezilidské. Pevně věřím, že tento workshop umožní konfrontaci různých uměleckých názorů a zkušeností, a také vytvoří mnoho profesních i mezilidských pout. Město Volary by mohlo také získat prostřednictvím tvorby pozvaných dvou desítek výtvarníků nové neotřelé postřehy, které jistě obohatí současný pohled na město," uvedl Vít V. Pavlík.

Není pochyb o tom, a tři ročníky VWV to potvrdily, že obohacení je vzájemné. Na umělce totiž silně působí město Volary, které se nachází v překrásné krajině na okraji Národního parku Šumava. Svůj historický význam sehrálo i jako zastávka na středověké Zlaté stezce spojující města Pasov a Prachatice. Rázovitost šumavské krajiny spolu s významnou architekturou volarských roubenek podporují přesvědčení organizátorů, že právě tato lokalita bude velkou inspirací pro setkání renomovaných umělců tří zemí, Česka, Rakouska a Německa.

Jako každý rok darují umělci jedno výtvarné dílo hostitelskému města. To se postará o ubytování a stravování účastníků v Městském Hotelu Bobík s vlastním minipivovarem a konopnými lázněmi. Uspořádá rovněž výstavu spojenou se slavnostní vernisáží uměleckých děl, připraví reprezentativní katalog a přetištění a umístění jednotlivých uměleckých děl, která vzniknou během setkání, v exteriéru na malém náměstí. Samozřejmostí je, že k dispozici budou mít výtvarníci plátna, papír a základní akrylové barvy.

Program počítá spolu s intenzivní tvorbou také s prohlídkou Volar, návštěvou městských organizací a tradiční výletem, jehož cíl bude ještě domluven. Veřejná vernisáž výstavy uměleckých děl workshopu se pak bude konat v pátek 31. července od 17:00 ve výstavním sále Základní umělecké školy ve Volarech.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena