Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zastupitelé se shodli na postupu oprav chaty a areálu Libína

PRACHATICE - 13/7 2020 - 00:00 - Zastupitelé Prachatic se dohodli na návrhu, který by měl v následujících letech obnovit chatu na Libíně a její okolí. Pro byl i starosta Martin Malý.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Prachatičtí zastupitelé se už podruhé rozhodovali, jak rekonstruovat loni koupenou chatu Libín a její okolí. V březnu při prvním jednání o budoucnosti chaty byly předloženy celkem dva návrhy. První zazněl z úst místostarosty Jana Klimeše a předpokládal nejprve projektování oprav chaty a druhý představil opoziční zastupitel Robert Zeman s tím, že by se měla chata otevřít co nejdříve a pak by se řešily její opravy. Ani jeden z návrhů tehdy nebyl podpořen většinou a tak se vše opět probíralo na dalším setkání zastupitelstva.

Z původních dvou návrhů, se na červnové zastupitelstvo vrátil už jen jeden. Byl jím návrh Jana Klimeše. Proč nebyl druhý návrh předložen, vysvětlil jeho předkladatel „Podpoříme návrh pana místostarosty nikoliv proto, že bychom s tím souhlasili. Podpoříme to proto, aby se co nejdříve chata otevřela. Ale nemyslím si, že je to dobrá cesta,“ vyjádřil se Robert Zeman. Pro Prachatice tak ustoupily většině, kterou nezískaly pro svůj postup, a chata bude na otevření čekat.



V návrhu Jana Klimeše jde předně o vyhotovení projektové dokumentace, opravu vodovodu se studnou, opravu kanalizace, zateplení a vytápění horské chaty s vedlejší ubytovací budovou. „Ten návrh je výsledkem společné práce Miroslava Lorence, ale i kolegy Jakuba Nepustila. Na základě návrhu, požadujeme o uvolnění půl druhého milionu na vypracování projektové dokumentace z rezerv města, a abychom vytvořili pracovní skupinu, která připraví jasné zadání pro toho, kdo to bude projektovat,“ řekl místostarosta Jan Klimeš. Ten ještě dodal, že vše záleží i na tom, jaká bude ekonomická situace. Dále se také na projektu změnila částka údržbářských prací na vrcholu Libína, které zahrnují hlavně stržení staré dřevěné garáže a úklid okolí budov. Z původní částky 300 000 korun se kleslo na 150 000 korun.

K pozměněnému návrhu se také vyjádřil starosta Martin Malý, který při minulých jednáních zastupitelstva opakovaně kritizoval koupi chaty. „V této chvíli vidím tu situaci trochu jinak. Vnímám, že je složité dojít k dohodě, proto dnes již tento návrh, který byl konzultován mezi panem Klimešem a Nepustilem, podpořím,“ překvapil Martin Malý. Na březnovém jednání se přitom starosta od otázky rekonstrukce chaty poměrně razantně distancoval a označil ji v podstatě za problém opozice a místostarostů, kteří koupi chaty podpořili.



Kromě vyjádření souhlasu s návrhem přišlo i na otázky ohledně dalších aktivit kolem Libína. „Pojďme dát chatu do dobrého stavu, ale s tím musí souviset další aktivity, které jste slíbili. Cyklo, singletracky a já nevím co dalšího. O tom byla přece ta diskuse, tak bych byl rád, kdyby o tom mohlo dneska něco zaznít,“ vyzval předkladatele návrhu zastupitel Jan Bauer. „Bude potřeba oprava podlahy rozhledny, na kterou nám zatím nepřálo počasí, protože na ní musí být sucho. Dále jsme domluveni s provozovatelem současného lanového parku, že si za své příští rok vybuduje nový lanový park téměř pod rozhlednou,“ reagoval Jan Klimeš.

Podporu dále vyjádřila i Růžena Štemberková. „Jsem ráda, že tady vznikají nové koncepce. Je ale škoda, že my ztrácíme tu letošní sezonu, kdy lze očekávat velmi vysoký tuzemský cestovní ruch. Protože si myslím, že by to pomohlo nakopnout celý Libín. Nicméně návrh podpořím,“ vyjádřila se zastupitelkyně ze strany KDU-ČSL.



Z přítomných dvaceti prachatických zastupitelů pozměněný návrh podpořilo sedmnáct zastupitelů. Proti návrhu byli zastupitelé Petr Kolín a Zdeněk Kollar a hlasování se zdržela zastupitelka Lenka Králová.

Výsledek hlasování přitom vyvolává i otázky o tom, co se děje v zákulisí prachatické menšinové koalice. Starosta Martin Malý nečekaně obrátil a hlasoval pro, místostarostové se od zbytku koalice v otázce Libína odtrhli už loni. Proti starostovi nyní ale hlasoval koaliční zastupitel Petr Kolín a Zdeněk Kollar z KSČM, který menšinovou koalici drží při životě. Do toho se koalice neshodla ani v otázce Kralovy vily, když s ní také nehlasoval nakonec Zdeněk Kollar a Miroslav Lorenc. Zdá se tedy, že případů, kdy se někdejší koaliční jednota rozpadá, přibývá…

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena