Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachaticko: Lidí bez práce lehce ubývá, míst je stále dost

PRACHATICKO – 10/7 2020 - 10:44 – Předpovědi ekonomů o děsivém nárůstu nezaměstnanosti se v Čechách a na Prachaticku nepotvrzují. Naopak lidí bez práce nepatrně ubylo.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Nezaměstnanost na Prachaticku dosahuje už třetí měsíc 2,5 procenta. Od konce dubna do konce června se pak počet lidí v evidenci prachatického Úřadu práce snížil o jednatřicet na 926. To je pokles o zhruba tři procenta. A počet volných míst se už třetí měsíc po sobě pohybuje nad dvěma tisíci. Navzdory zastavení země tak stále na Prachaticku panuje nedostatek lidí na práci.

Podle řady ekonomů za tím stojí štědré podmínky kurzarbeitu, které nastavila vláda do konce srpna. Řada firem přitom volá po tom, aby tento program vydržel do konce roku. Podle statistik takto čerpají české firmy prostředky na mzdy na více než 700 000 lidí. Několik tisíc z nich je i na Prachaticku.

Problémem podle ekonomů je, že se takto náklady dopadů vládních restrikcí přenáší až na další generace a nyní se čeká, až se ekonomika ve světě opět rozjede. Z dosavadního postoje vlády se však zdá, že se bude snažit nějak tlumit nezaměstnanost co nejdéle. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena