Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Areál lesních her na lázních dostane třetí etapu pro dospělé

PRACHATICE – 9/7 2020 - 9:44 – Prachatická radnice dostala dotaci na třetí a poslední etapu areálu lesních her u Lázní sv. Markéty. Areál tak město dokončí ještě letos.

      

   Text: ZDENĚK a TOMÁŠ PŘIBYLOVI, foto: TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA 

  

Informaci o zhruba milionové dotaci dostali zastupitelé od vedení města včera. Náklady na třetí etapu by se měly přitom pohybovat kolem dvou milionů korun. Areál město postupně buduje několik let a dočkalo se za něj i ocenění v anketě o dřevěnou stavbu roku, kde hřiště skončilo bronzové v kategorii velkých venkovních hřišť.



Po první etapě pro nejmenší děti a druhé pro mládež nyní přijde na řadu poslední část pro dospělé a seniory. Podle starosty je stavba připravena tak, že je možné ji dokončit do konce roku. "Třetí etapa areálu nad Lázněmi sv. Markéty je koncipovaná jako odpočinková zóna nejen pro dospělé," uvedl prachatický radní Jiří Machart.

V lesním prostoru na úpatí Libína naváže třetí etapa na dvě předchozí pro děti a mládež. S těmi by měla mít téměř shodné použité zejména přírodní materiály a provázet by ji rovněž měly co nejmenší zásahy do terénu a minimum kácení. V areálu by mělo vzniknout až pět zastavení na trase okružní procházky, tematicky propojených. Prvotní úvahy se inspirovaly například strukturou buněk či atomů, rostlinných pletiv nebo květů, a také uspořádáním vesmíru.

"Jedinečnost celého areálu spočívá podle mně v principu jeho vybudování. Na projektu se totiž podílely různé věkové skupiny obyvatel Prachatic a několik organizací ve městě. Na výstavbě byla také shoda politických stran a hnutí v prachatickém zastupitelstvu. Měli jsme štěstí na doslova úžasného projektanta, který vystihl podstatu našeho hlavního záměru - vytvořit podmínky pro aktivity všech věkových skupin. Každá etapa areálu má také svůj výchovný a vzdělávací prvek," dodal Jiří Machart, který je jedním z realizátorů tohoto zajímavého projektu.

První etapa areálu, která je určena pro děti ve věku od 3 do 12 let, a byla dokončena v roce 2017, je tvořena pěti stanovišti, která přeneseně zpodobňují obydlí místních lesních zvířat (mraveniště, veverčí stezka, žabí tůň, ptačí hnízda a pavoučí altán). Druhá lokalita, otevřená v roce 2018, určená pro věkovou kategorii 12+, je koncipována jako kruh na sebe navazujících herních a posilovacích prvků, jako určitá forma takzvané opičí dráhy. Realizátorem a investorem Areálu lesních her je město Prachatice ve spolupráci s Městskými lesy a Sportovním zařízením města Prachatic.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena