Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na severu Prachaticka otevřou světově unikátní most

BOHUNICE – 16. listopadu 2019 – 11:35 – První český most s dřevo-betonovou nosnou konstrukcí bude stát na Prachaticku v Bohunicích. Dokončuje ho tu Jihočeský kraj.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Jihočeský kraj

  

   Jihočeský kraj most v malé obci na severu Prachaticka rekonstruuje za zhruba čtyři a půl milionu korun. A jako první v Čechách se rozhodl použít novou technologii dřevo-betonu pro nosnou konstrukci. Použité dřevo je smrk, kterého je v Čechách kvůli kůrovcové kalamitě nadbytek a na mostě navíc bude instalován moderní diagnostický systém, který bude monitorovat jeho stav pro výzkumné účely. Tento systém Smart Timber Bridge bude poprvé na světě použit právě v Bohunicích.



   „Pro stavbu mostu bylo zvoleno inovativní řešení jak z pohledu České republiky, tak díky využitým moderním technologiím i ve světě. Jedná se o unikátní ekologickou stavbu s minimální uhlíkovou stopou a využitím materiálu z obnovitelných zdrojů,“ řekl jihočeský radní pro dopravu Jiří Švec.

   Původní most byl postaven v Bohunicích v 50. letech. „Stávající železobetonová nosná konstrukce byla odstraněna a nahrazena novou spřaženou dřevobetonovou konstrukcí složenou z 57 nosníků ze smrkového dřeva ošetřených hloubkovou impregnací. Pro zvýšení příčné tuhosti je dřevěná část nosné konstrukce předepnuta nerezovými táhly, která je možné v průběhu provozu měnit a upravovat vnesené předpínací síly. Přímo pojížděná betonová deska plní nosnou funkci a zároveň tvoří vozovku,“ popsal nový most krajský mluvčí David Hocke s tím, že most by měl být uveden do provozu do konce listopadu. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena