Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Do Kralovy vily se vrací Živá vila, zastupitelé na to kývli

PRACHATICE – 8/7 2020 - 14:26 – Prachatičtí zastupitelé dnes rozhodli o novém nájemci Kralovy vily. Jednali o tom po vloupání do vily a vypovědění nájmu Technickým službám.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Zastupitelstvo začalo hledat nového nájemce Kralovy vily na návrh zastupitele Roberta Zemana poté, co došlo k několika vloupáním do tohoto architektonicky ojedinělého objektu. Do výběrového řízení se přihlásil jen spolek Živě vila. Ten už měl vilu v minulosti pronajatou a pořádal v ní kulturní akce.

„Aktivity Živé vily budou čistě apolitické, jde pouze o rozšíření kulturní nabídky v Prachatických, která tady v současné době žalostně chybí,“ řekla zastupitelka Barbora Koritenská za Živou vilu. Nakonec pronájem vily Živé vile podpořila většinově opozice a většina koalice se hlasování zdržela. Usnesení prošlo jedenácti hlasy, tedy jen těsnou většinou. Z koalice ho podpořil místostarosta Miroslav Lorenc a Zdeněk Kollar z KSČM.

„Členové spolku Živá vila by rádi navázali na aktivity, které ve vile organizovali v letech 2015 a 2016. O vilu i přilehlou zahradu bychom rádi pečovali, udržovali a zabránili zbytečnému chátrání do doby, než bude jasné datum výstavby přeložky II/141, kvůli které je vila odsouzena k demolici,“ uvedla za spolek zastupitelka Barbora Koritenská.

Spolek chce objekt vymalovat, zkulturnit opět terasy, zasklít okna. Na zahradu třeba plánuje vrátit bylinkové truhlíky a spolupracovat při péči o zahradu chce i se zahradní architektkou. „To, že bude jasně z objektu i jeho okolí patrné, že se o něj někdo stará a pravidelně jej udržuje, povede k vymizení sociálně-patologických jevů, které tato budova na jaře 2020 přitahovala,“ dodala Barbora Koritenská.

A vrátit by se se spolkem měly do vily i kulturní, vzdělávací a společenské akce jako jsou koncerty, divadla, výstavy, literární čtení či přednášky. Nájemné spolek navrhl ve výši desíti tisíc korun za rok bez DPH.

   Město a TS neohlásily policii všechny škody v Kralově vile 

   Vilu bude nově hlídat alarm a návrat Živé vily je možný

   Vyjádření jednatele Technických služeb ke kauze Kralova vila

   Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebylo

   STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie

   OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena