Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  O Kralovu vilu se uchází jen Živá vila. Rozhodne se ve středu

PRACHATICE – 2/7 2020 - 11:39 – Výběrové řízení na nového nájemce Kralovy vily v Prachaticích má jen jednoho účastníka – spolek Živá vila. Ten nabídl nájem deset tisíc korun za rok.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Výběrové řízení na nového nájemce Kralovy vily a její zahrady vypsalo prachatické zastupitelstvo poté, co se do vily někdo vícekrát vloupal a zřejmě ji využívali drogově závislí lidé při aplikaci drog. Dosud měly vilu pronajaty městské Technické služby a využívaly ji jako sklad. Několik let před tím tu působil spolek Živá vila, který tu organizoval kulturní akce. Vyhlášení výběrového řízení kromě opozice podpořili i dva koaliční zastupitelé - Zsolt Kecskeméthy a místostarosta Miroslav Lorenc.

„V řádném termínu byla městskému úřadu doručena jedna nabídka, žádná další již nenásledovala. Podaná nabídka zapsaného spolku Živá vila splnila všechna požadovaná kritéria. Dne 8. července 2020 bude předložena k projednání zastupitelstvu města,“ řekl tajemník prachatického městského úřadu Karel Pašek. Zastupitelstvo se sejde ve středu ve dvě hodiny odpoledne tradičně v sále Národního domu.

„Členové spolku Živá vila by rádi navázali na aktivity, které ve vile organizovali v letech 2015 a 2016. O vilu i přilehlou zahradu bychom rádi pečovali, udržovali a zabránili zbytečnému chátrání do doby, než bude jasné datum výstavby přeložky II/141, kvůli které je vila odsouzena k demolici,“ napsala za spolek zastupitelka Barbora Koritenská.

Spolek chce objekt vymalovat, zkulturnit opět terasy, zasklít okna. Na zahradu třeba plánuje vrátit bylinkové truhlíky a spolupracovat při péči o zahradu chce i se zahradní architektkou. „To, že bude jasně z objektu i jeho okolí patrné, že se o něj někdo stará a pravidelně jej udržuje, povede k vymizení sociálně-patologických jevů, které tato budova na jaře 2020 přitahovala,“ dodala Barbora Koritenská.

A vrátit by se se spolkem měly do vily i kulturní, vzdělávací a společenské akce jako jsou koncerty, divadla, výstavy, literární čtení či přednášky. Nájemné spolek navrhl ve výši desíti tisíc korun za rok bez DPH a na posledním jednání zastupitelstva deklaroval i ochotu investovat do lepšího zabezpečení objektu.

   Město a TS neohlásily policii všechny škody v Kralově vile 

   Vilu bude nově hlídat alarm a návrat Živé vily je možný

   Vyjádření jednatele Technických služeb ke kauze Kralova vila

   Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebylo

   STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie

   OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena