Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Radary na příjezdu do Prachatic začaly měřit. Jak fungují?

PRACHATICE – 1/7 2020 - 17:35 – Na příjezdech do Prachatic od Volar a Těšovic začaly měřit hned tři různé radary. Majitelé aut, která tu překročí rychlost, čekají pokuty.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatická radnice spustila ostrý provoz nových radarů dnes 1. července. Zařízení jsou tři. Dvě na příjezdu od Volar a třetí pak na příjezdu od Starých Prachatic ve Vodňanské ulici nad školou. Město si je pronajalo na jeden rok a kvůli vyřizování přestupků, které radary změří a vyfotí, přijalo dva nové úředníky. Pronájem zařízení a softwaru bude stát zhruba 120 000 korun měsíčně.

Město původně odhadovalo, že přijme tři úředníky a jednoho městského strážníka, ale nakonec se rozhodlo k opatrnějšímu postupu. Stejně tak z opatrnosti zatím radary nekoupilo, ale pronajalo je. „Když by to město koupilo a radary nebyly rentabilní, tak by to město mělo koupené a bylo to k ničemu. Uvažovalo se i o tom, jestli se to vyplatí, když by se pak doprava třeba za čtrnáct dní zklidnila,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Luboš Kvasnička.

Na obchvatu ve směru od Volar je instalováno úsekové měření. „Začíná na hranici s křižovatkou s ulicí Lázeňskou a končí za přechodem pro chodce, který je u ulice Nová,“ řekl Luboš Kvasnička. Auto tu bude sledováno po celou dobu v tomto úseku a radar bude vyhodnocovat jeho průměrnou rychlost. Toto měření má ochránit chodce na obou přechodech na obchvatu a bude měřit rychlost aut v obou směrech, tedy nejen na příjezdu do města. Navíc je pak na křižovatce obchvatu s Lázeňskou ulicí radar, který měří okamžitou rychlost na příjezdu od Volar. Kombinace těchto radarů tu mám podpořit ochranu chodců.

Ve Vodňaské ulici funguje trochu jiné zařízení. „Jedná se o informační měření s represivním modulem. Řidiče to zařízení změří stejně jako klasické informační radary a ukazuje mu, jak jede rychle. Navíc to umožňuje mu ukazovat registrační značku nebo třeba nápis pozor škola a podobně. A když řidič do určitého místa nezpomalí, tak ho to vyfotí,“ vysvětlil Luboš Kvasnička. Tento radar bude navíc možné umístit i na jiná místa, jako například do Husinecké nebo Osecké ulice, pokud by ho tam radnice chtěla.

Informace z radarů o přestupcích skončí na městské policie, protože sama radnice měřit rychlost nemůže. Strážníci je pak vyhodnotí a přestupky pošlou do správního řízení přestupkové komisi města. A ta obešle majitele vozu s pokutou, která bude začínat od pěti set korun a stanovovat se bude podle míry překročení povolené rychlosti. Příjem z pokut pak půjde do městského rozpočtu a radary budou v provozu 24 hodin denně.

Pořízení radarů si vyžádala veřejnost. Samotné počty nehod ve městě a počty nehod s chodci nejsou v Prachaticích naštěstí nijak vysoké. „Tlak veřejnosti byl velký. Měli jsme tu i petici občanů pro řešení situace na přechodu od Lázní sv. Markéty. Občané po tom opravdu volali,“ řekl Luboš Kvasnička. A hlasy po tvrdším postupu se prý objevily i v případě Vodňanské ulice.

Jedna z obyvatelek sídliště pod Lázněmi sv. Markéty nám potvrdila, že doprava na obchvatu je pro chodce skutečně nebezpečná. „Stalo se mi nespočetněkrát, že řidiči přijíždějící od Volar nerespektovali výstražná opatření a nestačili brzdit, když jim na semaforu svítila červená a klidně si to profrčeli ve vysoké rychlosti,“ uvedla Denisa Šlosková. Na druhou stranu si ale nemyslí, že by rozesílání pokut poštou pomohlo. „Důležitější je, aby řidiči opravdu zpomalili a k tomu, dle mého názoru, by stačil zpomalovací semafor, protože se řidiči na krátkém úseku nestačí rozjet do vysoké rychlosti a krásně zastaví, když někdo půjde přes přechod. Rozhodně si myslím, že je to bezpečnější varianta pro nás chodce,“ dodala.

Podle zkušeností z jiných měst radnice odhaduje, že radary, které dnes spustila, by měly snížit počet případů překročení nejvyšší povolené rychlosti až o 90%.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena