Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice sleví na poplatcích za předzahrádky 27 000

PRACHATICE – 25/6 2020 - 18:57 – Finanční odbor prachatického městského úřadu odpustil podnikatelům poplatky za předzahrádky u restaurací. A to až do konce června.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Rozhodnutí má pomoct tlumit dopady vládních restrikcí do gastronomie. O odpuštění poplatků za zábor veřejného prostranství nerozhodlo vedení města a rada, ale vedoucí finančního odboru městského úřadu Václav Janda. Odpuštění totiž nespadá do kompetence volených zastupitelů, ale úředníků. Poplatky platí například i trhovci.

Podle odhadu Václava Jandy takto prachatičtí podnikatelé ušetří za zábor veřejného prostranství od května do konce června dohromady zhruba 27 000 korun. Jde tak spíše o symbolické gesto. Podnikatelé přitom o odpuštění žádat nemusí, je automatické. Prodloužení slevy i na prázdniny ale není na stole. „Momentálně se nic takového nepřipravuje. V případě opětovného zhoršení situace a zavedení restriktivních opatření, by se k tomuto kroku mohlo přistoupit,“ řekl Václav Janda.

Prachatičtí radní přitom schválili odpuštění nájmů podnikatelům v městských objektech už v době restrikcí. Na posledním jednání zastupitelstva ale z úst starosty zaznělo, že město také ještě čeká na to, jak bude podnikatelům nájmy kompenzovat stát. Radnice chce jít podle starosty spíše než cestou přímé pomoci ekonomice města cestou udržení investic. Místní podnikatelé ale často nemusí vyhrát výběrová řízení na městské investice a tak se zdá, že pomoc radnice ve městě bude spíš symbolická.

Debata kolem poplatků za předzahrádky v centru Prachatic se vedla v tomto volebním období už dvakrát. Živé Prachatice se pokusily v obou případech neúspěšně prosadit jejich odpuštění ve snaze podpořit oživení centra. Koalice to ale opakovaně odmítla. Naopak Vimperk loni na jaře rozhodl, že za předzahrádky do 26 metrů čtverečních plochy nic podnikatelé neplatí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena