Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V Dolní bráně vystavují své obrazy Barbora a Adam Kašparovi

PRACHATICE - 13/6 2020 - 16:42 - První výstava v Dolní bráně po koronavirové krizi patří malující manželské dvojici Barboře a Adamovi Kašparových. Jmenuje se ŠUM a potrvá do 4. září.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Mladou autorskou dvojici i hosty přivítala ve čtvrtek 11. června v podvečer na první vernisáži po koronavirové pandemii galeristka prachatické Dolní brány Šárka Hettnerová. Mezi natěšenými a početnými uměnímilovnými návštěvníky byl i starosta Prachatic Martin Malý a ředitelka Kulturních a informačních služeb města Prachatic, které galerii spravují, Věra Houšková. Hrou na kytaru a zpěvem vlastních písní vernisáž provázel muzikant a skladatel Martin Patras. Galeristka Šárka Hettnerová uvedla, že od chvíle, kdy malující dvojici poznala, přála si uvítat je i se svými obrazy právě v Dolní bráně.

Barbora Kašparová Morongová odmalička ze všeho nejraději kreslí a maluje. Tato absolventka Gymnázia Prachatice a studentka Akademie Alternativa v Olomouci s přesahem do arteterapie se trvale věnuje pozorování přírodních cyklů, dějů, vztahů a souvislostí. To jsou prameny jejího přístupu k výtvarnému umění. Její obrazy i kresby krásných stromů, hub, rostlin a květů jsou především vyjádřením autorčiných pocitů a tužeb. Zapůsobí ovšem i precizními technikami tvorby.
Adam Kašpar je přes své mládí už mistrem krajinomalby, který se od zobrazování romantismem ovlivněných výjevů hor a lesů propracoval ve svých dílech k realismu svébytného typu. Ve své tvorbě přitom nezapře zájem o přírodní vědy, například geologii. Jeho práce jsou současně dílem vědeckými ilustracemi a zároveň působivou volnou tvorbou. Autor absolvoval Střední uměleckou školu grafickou v Jihlavě a na AVU ateliér malířství IV školy profesora Martina Maixnera.

Malující pár citlivých výtvarníků, kteří například společně objevují Šumavu, má za sebou od roku 2013 tucet samostatných a stejný počet společných výstav. V prachatické galerii Dolní brána představují to nejlepší ze své tvorby, ale hodně věcí se jim sem prý ještě nevešlo. Nad některými z jejich realistických obrazů jsme zaslechli debatu návštěvníků, zde jde skutečně o obraz nebo už fotografii. "To se pozná při detailním pohledu na tahy štětců," řekl Adam Kašpar. A na naši otázku, zda také fotografují, odpověděl: "Proč bych fotil, když si vše můžu namalovat?

Vernisážoví hosté ocenili komentovanou prohlídku vystavených obrazů, kterou jim mladí umělci umožnili a při níž odpovídali na zvídavé otázky. "Jsem na této výstavě šťastná a spokojená a děkuji všem, kteří nás podporují," vyznala se ze svých pocitů Barbora Kašparová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena