Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Vydatné deště na Šumavě přerušily dlouhé sucho

PRACHATICKO – 11/6 2020 - 11:49 – Několikadenní deště na Šumavě konečně přerušily dlouhé sucho. Řeky se opět naplnily a mohou na ně konečně vodáci.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LADISLAV BERAN  

  

O suchu, které v Čechách panovalo v posledních letech, se začalo říkat, že je nejhorší a nejdelší za posledních 500 let. Vydatné deště v posledních dnech ho ale přerušily a zaplnily koryta šumavských řek. Vltava na Lenorsku se dostala až k hranici svých břehů a Blanice dokonce na první stupeň povodňové aktivity u Blanického mlýna a v Podedvorech. Povodně v žádném případě nehrozily, jen je konečně Šumava zase po dlouhé době relativně slušně zalitá.

„Zejména na Soumarském mostě hladina stoupla a kanál vedoucí k bývalé sklárně v Lenoře se naplnil hodně. Soutok Řasnice s Vltavou vytvořil pěkné jezírko. Řeka ale zůstala většinou v korytě. Na Soumarském mostě mají radost vodáci, protože hladina tu vystoupala včera na 97 centimetrů, když limit pro splouvání je padesát centimetrů,“ řekl náš spolupracovník Ladislav Beran, který Vltavu v okolí Lenory fotografoval.

V Blanici u Blanického mlýna teklo v posledních dnech jen zhruba 40 centimetrů vody. Včera ale hladina vystoupala až ke 130 centimetrům. Řeka tu nikoho nehrozila a naopak konečně měla opět dostatek vody. To samé Vltava v Lenoře, která také mívala v posledních dnech sotva 40 centimetrů vody a po deštích se vyšplhala k devadesátce. Zaplnila se i Husinecká přehrada. Ta se držela v minulých dnech jen šest metrů nad hranicí stálého nadržení a po deštích se zvýšila její hladina o zhruba dva metry.

Deště přitom jen lehce zaměstnaly hasiče. „V souvislosti s trvalým deštěm zasahovali hasiči na Prachaticku u čtyř zásahů. V Netolicích odstraňovali spadlý strom, v Záblatí čerpali vodu ze sklepa, u Volar monitorovali stav řeky a ve Vlachově Březí lovili z vody naplavené trubky,“ řekla o středečních zásazích hasičů jejich jihočeská mluvčí Vendula Matějů.

Meteostanice na Churáňově naměřila 7. a 10. června srážky přesahující 20 litrů na metr čtvereční a 9. června dokonce přes 30 litrů na metr čtvereční. Vlastně nejde o nic neobvyklého, ale po dlouhém suchu, je takové svlažení radostí. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena