Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Co za akce letos v létě na Kratochvíli uvidíte i neuvidíte?

KRATOCHVÍLE - 9/6 2020 - 10:20 – Na Kratochvíli se opět vrací život a znovu tu chystají řadu zajímavých akcí. Chybět třeba nebude tradiční přednáška o Shakespearovi.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Milovníci zámků mohou již dva týdny opět navštěvovat tyto historické objekty. Výjimkou není ani renesanční zámek Kratochvíle postavený roku 1589. Co se týče programu, tak se návštěvníci mohou těšit na spoustu tradičních i netradičních akcí. Kvůli opožděnému startu se některé plánované akce ale nestihly a nebudou ani přeloženy na náhradní termín. Například je to Noc s Andersenem, tradiční velikonoční soutěž pro děti, mše svatá k Mezinárodnímu dni památek s navazující přednáškou o historii zámeckého kostela, květnová mše svatá, výstava květinových instalací s názvem a večerní prohlídka zámku, která je tradičně spojena s výstavou květin v interiérech zámku.

Na co se ale návštěvníci mohou těšit je přesunutá přednáška o Shakespearovi profesora Martina Hilského – uskuteční se 23. září od sedmi hodin večer. Dalším přeloženým programem bude závěrečný koncert žáků Základní umělecké školy Vodňany pod vedením Evy Matouškové 27. června v šest hodin večer.

Z nově připravených akcí na pozemku loveckého zámku kastelán Vojtěch Troup upozornil na celosezónní výstavu sochařského díla Jiřího Kobra v zahradním pavilónu Markéta v zámecké zahradě a v interiérech renesanční vily. „Máme velikou radost, že se podařilo pro letošní sezónu připravit nesmírně zajímavou výstavu výjimečného sochařského díla Jiřího Kobra,“ řekl kastelán. Výstava nese název JIŘÍ KOBR – NEDĚLE a jejím tématem jsou běžné události v životě člověka.

Dále se ve vstupní věži zámku Kratochvíle budou vystavovat fotografií Ivany Řandové. „V sobotu 20. června bude zahájena výstava fotografií Ivany Řandové s názvem Svět zvaný Petrkov. Citlivé fotografie zachycují jímavou atmosféru místa pobytu básníka a grafika Bohuslava Reynka a jeho manželky Suzanne Renaud,“ informoval kastelán o výstavě, která potrvá až do 6. září. Při příležitosti zahájení této výstavy se také uskuteční koncert písničkáře Jiřího Smrže.

Milovníci divadla se mohou těšit opět také na Divadelní léto spolku netolických ochotníků. Tyláci budou vystupovat se svým Saturninem - povedenou hrou z loňska. „Samozřejmě máme připraveno ještě mnoho akcí, které snad přivítají naši návštěvníci s radostí,“ doufá Vojtěch Troup.

Ještě před otevřením bran návštěvníkům, se na zámku stihlo udělat pár menších úprav. „Měli jsme tentokrát vzácnou příležitost v klidu dokončit práce, které nelze v zimě provádět. Řešili jsme úpravy zahrady s nutným zdravotním ošetřením velkého počtu ovocných stromů, bez nutného spěchu byly dokončovány práce interiérové instalace kostela,“ prozradil Vojtěch Troup. Dále bylo možné řešit i nové zastínění kostelních oken a nové šetrné osvětlení oltáře a oltářního obrazu na boční mense.

I na zámku bylo nutné přijmout podmínky provozu v návaznosti na protikoronavirová opatření vlády. „V současné době je velikost návštěvnických skupin omezena na devatenáct osob v jednotlivé prohlídce, je zavedena povinnost užívání ochranných roušek, dodržování dvoumetrových rozestupů mezi návštěvníky, použití dezinfekce rukou z instalovaných stojanů a pod,“ přiblížil kastelán, který čeká, že se postupem času budou opatření dále zmírňovat.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena