Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jinak než obvykle aneb letošní maturity na Nerudovce

PRACHATICKO – 8/6 2020 - 9:10 – To, že II. pololetí tohoto školního roku neprobíhá podle zajetých kolejí, slýcháme ze všech stran. A jak jsme se s tím vypořádali na naší škole?

      

   Ing. Martin Frnka, zástupce ředitele školy SŠ a ZŠ Vimperk  

  

A jak jsme se s tím vypořádali obzvlášť teď před závěrem školního roku? V pondělí 11. května se pro žáky posledních ročníků znovu otevřely dveře školy, aby se mohli připravovat na maturitní a závěrečné zkoušky. Na pravidelné konzultace docházelo více než 90% budoucích absolventů. To podle mého svědčilo o jejich zodpovědnosti. Jak dopadnou, uvidíme až v budoucích dnech.

Příchodu žáků do školy přecházela svědomitá příprava k zajištění hygienických podmínek - dezinfekce všech prostor školy, příprava tříd tak, aby bylo vše v souladu s pokyny MŠMT. S kolegyní jsme každému žákovi u vstupu měřili teplotu, dezinfikovali ruce a kontrovali čestné prohlášení. Povedlo se nám několikrát naměřit teplotu i zvýšenou, a protože jsme se stavěli od začátku k této situaci zodpovědně, poslali jsme dle hygienických pokynů žáka domů. Pro jistotu se nechal na Covid-19 testovat, naštěstí s negativním výsledkem.

Po třech týdnech konzultací byly 1. června zahájeny maturitní a závěrečné zkoušky. Termíny těchto zkoušek se letos prolínaly, což pro mne nebylo vůbec jednoduché zorganizovat obzvlášť, měl-li jsem dodržet organizační a hygienické podmínky. Chtěl bych ale veřejně poděkovat kolegům z mého pracovního úseku, kteří mi pomohli všechny plány a nápady zdárně realizovat. Mimo jiné bych chtěl vypíchnout i to, že úplně každý pedagog a asistent odvedl v době distančního vzdělávání mnoho práce a neuvěřitelně se posunul v rámci oboru IT technologií. Já sám vedu od dubna několik videhovorů s maturitním ročníkem. Teď ale k maturitním a závěrečným zkouškám.

Maturitní zkoušky začaly v pondělí didaktickými testy z matematiky a anglického jazyka. V úterý pokračovaly testem z českého jazyka. Dle mého názoru byl právě český jazyk z těchto zkoušek nejtěžší. Naopak matematika vypadala oproti dřívějším letům jednodušeji. Písemné práce z českého jazyka a jazyka cizího byly MŠMT žákům odpuštěny.

Ve stejných dnech se na pracovišti Vimperk konala i písemná část jednotné závěrečné zkoušky učební. Těchto zkoušek se ve Vimperku zúčastnilo letos 41 studentů. O výuční listy se uchází obory: Strojník silničních strojů, Elektromechanik pro zařízení a přístroje, Opravář zemědělských strojů, Instalatér, Opravářské práce a Stravovací a ubytovací služby.

Ve dnech, kdy píši tento článek, probíhá na škole část praktická, která navázala na část písemnou. Žáci zde předvádějí komisi, co se za celé 3 roky naučili a zda jsou schopni obstojně fungovat i v praxi. 12. a 16. června 2020 pak žáky čeká poslední část, a to část ústní. Každý žák si bude tahat minimálně z 25 otázek a 15 minut hovořit o daném tématu opět před komisí. Ti, co uspějí, si pak odnesou výuční list, vysvědčení o závěrečné zkoušce, evropský certifikát Europass a doufám, že i spoustu krásných vzpomínek na naši školu a pedagogy.

Prosím držte všem pěsti a palce jako my, ať vše dobře dopadne a ať se všem, v jejich pracovním a osobním životě, ve zdraví daří.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena