Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volarské muzeum otevřelo a láká na velmi zajímavé novinky

VOLARY - 7/6 2020 - 8:40 - Volarské muzeum využilo další rozvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru a otevřelo hned začátkem června. Láká na unikátní novinky.

      

   Text: LADISLAV BERAN A ZDENĚK PŘIBYL, foto: LADISLAV BERAN  

  

"Zcela nová je expozice nazvaná Z farních depozitářů," řekl Jaroslav Pulkrábek, ředitel Kulturního a informačního centra (KIC) ve Volarech, které muzeum spravuje. "Poměrně často se pohybuji v kostelech a na farách a vím, kolik je tam zajímavých věcí, které jsou uloženy ve skříních či depozitářích a někdy i dlouhá desetiletí nespatřily světlo Boží. Což mi přišlo škoda. Takže jsem přesvědčil faráře, aby nám je zapůjčili. Jedná se v drtivé většině o předměty, které se používaly před Druhým vatikánským koncilem. Podařilo se nám shromáždit slušnou sbírku jak liturgických předmětů, tak oblečení či knih a dokumentů. Vše doplňují fotografie ze Seidlova archivu," vysvětlil podrobně ředitel KIC.

Vystavené předměty pocházejí většinou z volarské farnosti a kostela sv. Kateřiny, část ornátů zapůjčili z Horní Vltavice a pluviály, což jsou zdobené pláště, jsou zapůjčené ze zbytinského kostela sv. Víta. Část exponátů zapůjčilo českobudějovické biskupství. Mezi největší rarity patří dvojice ornátů, které jinak společně s kostelem i farou vzaly za své při požáru v roce 1863. Podle pověsti darovaly volarské ženy na nové ornáty všechno co doma měly zlatě vyšívané. Od té doby se traduje, že ženy ve Volarech chodily jen v černém, ne ze smutku, ale na důkaz daru a pro opětovné vystavění nových Volar. Druhým velmi cenným exponátem je kalich, který Němci před odsunem zazdili do komína jednoho volarského domu. Po roce 1989 ho jeho původní nájemníci přijeli vyjmout a poté jej předali zpět do kostela.

Vytvořit expozici Z farních depozitářů stálo značné úsilí. "Mnoho z těch věcí, zvláště ty z kostelů, bylo v nevystavovatelném stavu. Museli jsme je vyčistit a dát dohromady, což si vyžádalo doslova stovky hodin práce. Dost práce dalo vymyslet nějaké logické uspořádání expozice, aby to nebyla jen snůška věcí. Kdo to viděl, uzná, že se to podařilo. Takže jsem spokojen nejen s výstavou, ale hlavně s tím, jak šikovné, nápadité a pracovité mám zaměstnance," uvedl ředitel KIC Jaroslav Pulkrábek.
Návštěvníci Volarského muzea si mohou v další expozici militárií, doplněné letos díky Honzovi Němečkovi, prohlédnout také uniformy. Zajímavá je stará hasičská, je tu však i první uniforma pohraničníků nebo dokonce sako velitele Pohraniční stráže a ochrany státních hranic generála Františka Šádka. Dále je tu expozice Zlaté stezky, pak další, věnovaná volarským roubeným domům, i hodinový stroj z věže kostela svaté Kateřiny Alexandrijské ve Volarech.

V podchodu muzea jsou dvě stálé expozice, jedna dokumentující Pochod smrti, a pak druhá, železničářská. "Expozice věnovaná železniční stanici ve Volarech byla částečně pozměněna a více zaměřena na letošní výročí 110. let od zprovoznění tratě do Nového Údolí. O což se postarali členové Stifterova pošumavského železničního spolku. K tomuto výročí KIC vydává i nástěnný kalendář, který zde bude představen 4. července při Muzejním dni," doplnil Jaroslav Pulkrábek.

Některé změny ve Volarském muzeu nejsou vidět na první pohled. "Především jde o rozšíření kamerového systému, který expozice střeží, a posílení elektronického i mechanického zabezpečení muzea. Jestliže příprava expozic se obešla bez finančních nákladů, tato její takříkajíc neviditelná část byla naopak finančně poměrně náročná. Ale zato nikterak návštěvníky neruší ani nezhoršuje přístup k exponátům," zakončil ředitel KIC Jaroslav Pulkrábek. Tak přijďte, budete vítáni!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena