Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V Neumannce se třpytí létající diamanty a září jezerní perly

PRACHATICE – 7/6 2020 - 16:07 – V prachatickém centru architektury a designu Neumannka začala nová výstava. Tentokrát s velmi zajímavým uměním – šperky Katii Kolinger.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Na páteční vernisáži bylo znát, že se koná po vládních restrikcích, které prakticky zastavily život v zemi. Být ve společnosti a přijít se podívat na kvalitní umění dělalo příchozím radost a tak brali s humorem a uvolněně epidemiologická opatření. Neumannka například polepila dlažbu značkami vzdálenými od sebe dva metry, její zakladatel Jakub Nepustil chodil mezi lidmi se štítem a nabízel provázek s uzlíky po dvou metrech, kdyby lidé obsadili všechny značky na dlažbě.

Neumannka se tak mohla opět vrátit k tomu, proč ji Jakub Nepustil s rodinou a přáteli provozuje, a to prezentaci nejlepšího světového i českého designu a konání akcí týkajících se architektury, designu a životního prostředí. A zahájila výstavu mladé české zlatnice Katii Kolinger. „Pro inspiraci na kolekci svých šperků se Katia Kolinger vydala až do exotické Kostariky. Stříbro v ní neváhá doplnit přírodními perlami stejně jako recyklovaným plastem. Cesta autorky ke zlatnickému řemeslu nebyla krátká a vedla i přes jiné profese i získávání zkušeností praxí v dílnách známých umělců,“ vysvětlil Jakub Nepustil.

Katia Kolinger hostům vernisáže řekla, že se šperky začínala už jako mladá. „Začínala jsem klasickou korálkovou tvorbou,“ řekla. Živila se přitom jinou prací u filmu jako produkční. Pak ale vášeň pro šperky zvítězila a ona se zapsala ke studiu zlatnictví, které dokončila před pěti lety. Poté se věnovala šperkům ve velkých firmách a ateliérech a nakonec před dvěma roky založila vlastní šperkařskou značku.

„Pracuji převážně se stříbrem nebo zlatem a to v kombinaci s perlami, syntetikou, drahokamy a diamanty,“ vysvětlila, jaké materiály ráda používá. Mimo jiné k nim patří i recyklované plasty a jezerní perly z Číny. „Je to, jako když vzniká obraz. Pokaždé je to v jiné náladě,“ řekla nadšeně o tvoření šperků.

V Prachaticích se rozhodla vystavit šperky ze svých dvou kolekcí. První dostala název Kolibřík a pro inspiraci pro ni si dojela až do daleké Kostariky, kde se s kolibříky potkala. „Jejich barevnost, rozmanitost a divokost mě okouzlila natolik, že jsem se rozhodla je ztvárnit do šperku. Není divu, že se kolibříkům říká létající diamanty,“ píše na výstavě. Kolekce nazvaná mušle je pak projevem lásky české zlatnice k exotickým krajinám.

Výstava bude v Neumannce otevřena do 29. července vždy od pondělí do pátku vždy od dvanácti do šestnácti hodin, anebo po domluvě – kontakty najdou zájemci na stránkách a facebooku centra.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena