Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kostel sv. Petra a Pavla letos přivítal i Dny duchovní hudby

PRACHATICE - 6/6 2020 - 10:13 - Varhanním koncertem začaly ve čtvrtek 4. června v kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích XXV. Dny duchovní hudby. Koncerty tu budou tři.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto ZDENĚK PŘIBYL a STANISLAVA VITOŇOVÁ 

  

Hlavním farním kostelem prachatické farnosti je hřbitovní kostel sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích už delší dobu. Proto také premiérově přivítal i letošní XXV. ročník Dnů duchovní hudby, které se jinak tradičně konají u sv. Jakuba. "Na vině této skutečnosti není koronavirus, ale rozsáhlá revitalizace chrámu sv. Jakuba Většího, která v jeho historii nemá obdoby. Těšíme se spolu s našimi věřícími na její dokončení," uvedl při zahájení DDH vikář Petr Plášil. Připomněl také, že premiéru mají v tento den v kostele sv. Petra a Pavla také varhany, které prošly revitalizací.

"Přestože letošní rok pro lidi na celém světě nezačal zcela příznivě a naše vláda přijala různá opatření k omezení koronavirové krize, mám radost, že se situace stabilizovala a začínáme se pomalu vracet k našim standardním životům. První takovou vlaštovkou je festival Dny duchovní hudby, který dnes zahajujeme už po pětadvacáté. Je věnován uctění památky svatého Jana Nepomuka Neumanna, největšího z prachatických rodáků. Přeji vám všem hluboký umělecký a duchovní zážitek při poslechu vážné hudby při dnešním a následujících koncertech," řekl starosta Prachatic Martin Malý při zahájení prvního večera DDH.

První koncert festivalu uvedl český varhaník, hudební skladatel a hudební pedagog Miroslav Pšenička. Podrobně představil posluchačům program, který zahrnoval například díla Františka Xavera Thuri, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Philippa Telemanna, Františka Xavera Brixi i jeho vlastní. Poté usedl za varhany a spolu s hobojistkou Veronikou Hádkovou, která je zároveň sbormistryní souboru Čeští madrigalisté, připravili posluchačům skvělý hudební zážitek. Ten v závěru korunovali ještě ukázkou špičkové hudební improvizace. Jejich vystoupení mělo u posluchačů veliký ohlas.

Příští koncert Dnů duchovní hudby v Prachaticích bude na stejném místě ve čtvrtek 11. června od 19:00. Duchovní hudbu v Čechách v 16. a 17. století představí vokální soubor Dyškanti. V jejich vystoupení nebudou chybět ani tři písně z legendárního Prachatického kancionálu. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena