Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vilu bude nově hlídat alarm a návrat Živé vily je možný

PRACHATICE – 3/6 2020 - 17:41 – Po několika vloupáních do Kralovy vily v Prachaticích dnes o situaci v objektu jednalo zastupitelstvo. Změní se její zabezpečení a nájemce.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

   Po vloupání do vily, po kterém to vypadalo, že ji obsadili a nějakou dobu užívali drogově závislí lidé, zazněly na jednání prachatického zastupitelstva dva návrhy. Barbora Koritenská, která na vloupání a stav vily upozornila, žádala o její lepší zabezpečení a Robert Zeman žádal o hledání nového nájemce a její pronajmutí opět spolku Živá vila, který tu provozoval v minulosti kulturní akce.

   Barbora Koritenská žádala, aby do vily chodily častěji hlídky městské policie a instaloval se tam alarm. Podle jejích informací sloužila vila několik týdnů asi pro drogově závislé jako takzvaná zašívána na aplikaci drog. „Nejednalo se o loupež nebo vloupání, ale o dlouhodobé užívání vily,“ řekla Barbora Koritenská. „Ano, vinu dáváme vám,“ řekla starostovi. „Protože se vám nelíbilo, aby se používala jako komunitní centrum,“ dodala s tím, že proto dostaly vilu do pronájmu Technické služby města Prachatic.

   Podle starosty není podobná trestná činnost na území města bohužel výjimečná a došlo tu letos i loni k desítkám podobných vloupání, i když si je nikdo nepřeje. Podle místostarosty Jana Klimeše by napojení vily na pult centrální ochrany stálo zhruba čtyřicet tisíc korun a častější kontroly ve vile ze strany strážníků podpořil. Navrhl přitom koupit fotopasti s tím, že jsou levnější – stály by zhruba šestnáct tisíc korun. „Alarm by byl schůdnější, protože fotopast to tam zdokumentuje, ale dozvíme se to až zpětně. Náš spolek je ochoten ten alarm zaplatit ze svého,“ řekl Barbora Koritenská za Živou vilu.

   „Oni (Živá vila) se o tu vilu chtěli starat, i když věděli, že se bude bourat a to se mi zdá úžasné. Oni by byli podle mě se o ni schopni postarat tak, aby tam k těmto vloupáním nedocházelo,“ řekla Hana Bolková s tím, že by více než lepší monitoring a alarm pomohl pronájem někomu, kdo se o vilu bude starat.

   Návrh místostarosty Jana Klimeše nakonec neprošel o jeden hlas a vilu bude hlídat nově alarm napojený na pult centrální ochrany a více se na ni zaměří městská policie, která tak snad kvůli tomu konečně poleví v rozdávání pokut v centru.

   Hledání nového nájemce pak podpořili v diskusi i někteří koaliční zastupitelé, jako třeba Zsolt Kecskeméthy. Nemělo by se přitom soutěžit o cenu, ale o kvalitu podnikatelského záměru nového nájemce. „Z hlediska využití a předcházení některým jevům to bude asi lepší,“ řekl starosta Martin Malý, který ale rozporoval navrženou nízkou cenu pronájmu objektu za 1000 korun na rok včetně zahrady, když Technické služby platily 100 Kč/metr čtvereční. Koalice tak nečekaně z části otočila a ustoupila tlaku veřejného mínění a hledání nového nájemce podpořila. Výběrové řízení na nového nájemce odsouhlasilo 12 zastupitelů - dva hlasy dodala koalice a její zbytek se zdržel, ale spolek Živá vila se tak bude moct o vilu znovu ucházet.

   Vyjádření jednatele Technických služeb ke kauze Kralova vila

   Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebylo

   STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie

   OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena