Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Slovo vydavatele ke změnám na PRACHATICKOnews.cz

PRACHATICKO – 2/6 2020 - 12:16 – Internetový deník PRACHATICKOnews.cz čekají v září patnácté narozeniny. A v posledním roce prošel několika velkými změnami.

      

   PRACHATICKOnews.cz

  

   Když jsem před patnácti lety touto dobou přišel za tátou, abychom spustili vlastní internetové noviny, asi by ani jeden z nás nevěřil, že je udržíme v provozu 15 let. Inspirací byl dotaz Johna Honera z Česko-americké televize vysílající pro potomky Čechů v okolí Chicaga, se kterým jsme tehdy spolupracovali, proč ještě nemáme vlastní web?

   Vymyslel jsem ho a řídil a táta zaštítil jako vydavatel, vedl reklamní sekci a společně jsme do něj psali a fotili. Začínali jsme v době, kdy internet měla jen třetina populace, facebook nikdo neznal, smartphony taky ne a byli jsme zřejmě první podobný produkt svého druhu na českém webu.

   Teď za sebou máme zhruba 100 000 vydaných inzerátů, tisíce reklam a zhruba 40 000 zpráv, pozvánek a fotoreportáží, které jste si u nás mohli přečíst. Bezmála patnáct let by pak PRACHATICKOnews.cz nevydrželo a nebylo možné dělat bez nezměrné vnitřní síly mámy.

   Po jakých změnách náš internetový deník vstupuje do dalších let? V neposlední řadě web prošel změnou podoby, kterou iniciovala hlavně mladá část týmu, který se kolem novin vytvořil a přišla i se změnou tradičních barev na zelenou a vínovou. Zejména se pak ale změnil vydavatel. Táta po sedmdesátce zamířil do důchodu, kde je zdá se ještě aktivnější než před důchodem, a vydávání PRACHATICKOnews.cz přebírám já coby jeho zakladatel a od 1. června opět i jeho šéfredaktor po krátkých misích v Jihočeských týdenících a Českobudějovickém deníku.

   Především se pak ale vytváří a rozšiřuje tým, který PRACHATICKOnew.cz dělá. Vznikli jsme jako rodinný novinářský podnik, který tvořil otec a syn. Postupně se přidalo několik externistů (zvláště Láďa Beran z Volar) a nyní se k nám přidává nová generace redaktorů, která by měla jednou noviny převzít a táhnout dál. Po seniorské a střední generaci v mé a tátově podobě se připojila moje jednadvacetiletá dcera, která by měla noviny jednou zdědit a zvláště pak její přítel Lukáš, který se velmi rychle učí novinářské řemeslo a má chuť ho dělat.

   Složení redakce tak dnes odráží i složení naší společnosti se všemi pozitivy i těžkostmi. Ty jsou způsobeny asi hlavně tím, že zatímco v minulosti většinou nové generace přebíraly od těch starších společný úkol, na kterém pokračovaly, dnes žijeme v době tří hodně se lišících generací. Zatímco ta seniorská byla vrcholem snah o vyřešení materiálních nedostatků lidstva, střední jako by byla obětí postmoderního nihilismu a nejmladší zdá se nezbude nic jiného, než budovat nový přístup ke světu – zřejmě by se dal nazvat enviromentalismus.

   Materialismus moderny, nihilismus postmoderny a rodící se enviromentalismus jsou ideologie a ideologie jsou lidské konstrukty. A lidské konstrukty lidi vesměs bohužel rozdělují, s čímž hrají nebezpečné hry politici. I proto žijeme v době tak mezigeneračně složité. Svět má ale svá pravidla fungování hodnot dobra a zla a ty na lidské konstrukty nehledí. A na těchto pravidlech je stále možné stavět lidskou komunikaci a spolupráci. Spojení našich tří generací v naší redakci se o to bude snažit, dokud to bude možné.

   Zajímavé a důležité zprávy ke čtení Vám přeje celá redakce Internetového deníku PRACHATICKOnews.cz

   Za redakci Tomáš Přibyl, šéfredaktor a vydavatel PRACHATICKOnews.cz

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena