Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vyjádření jednatele Technických služeb ke kauze Kralova vila

PRACHATICE – 2/6 2020 - 9:17 – Naše redakce zveřejňuje na jeho žádost vyjádření jednatele Technických služeb města Prachatic ke kauze vloupání do Kralovy vily.

      

   Rostislav Eichner, jednatel společnosti Technické služby Prachatice, s.r.o.  

  

   Dne 26. 5. 2020 byl zveřejněn na internetovém zpravodajském portálu PRACHATICKOnews článek s názvem „Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebyl“.

S některými zveřejněnými informacemi nesouhlasím a jako jednatel společnosti Technické služby Prachatice s.r.o. se ohrazuji proti některým vyjádřením v tomto a souvisejících článcích. Z pohledu přímého účastníka, kdy je tato kauza spojena s mým jménem, uvádím zásadní a nezpochybnitelná fakta.

   Naše společnost využívá prostory tohoto objektu k uskladnění různých druhů materiálů na základě nájemní smlouvy. Objekt je zabezpečen mechanickými ochrannými prvky (dveře opatřeny zámky). Z ulice Nádražní je objekt oplocen a vjezdová brána a vstupní branka zabezpečeny visacími zámky.

   Dne 12. 5. 2020 náš zaměstnanec zjistil, že boční vchodové dveře jsou otevřené a uvnitř vily je rozházený uskladněný materiál. Ihned po zjištění jsme kontaktovali Policii ČR, Městskou policii Prachatice a správce objektu - Městskou správu domů a bytů. Při dokumentaci škod bylo nahlášeno zřejmé poškození zámku a tedy násilné vniknutí do objektu. Dle mého laického pohledu tedy došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu vloupání. Proto bylo pro účely vyšetřování na můj příkaz vše ponecháno ve stavu tak, jak bylo nalezeno. Došlo k výměně poničeného zámku a zabezpečení bočních dveří posuvnou petlicí ze strany terasy. K dokladování případné škody na uskladněném materiálu v majetku města byl přizván zaměstnanec městského úřadu.Veškerý textilní materiál, který byl po celém objektu rozházený, byl původem od soukromé osoby.Tento materiál jsme stěhovali ve spolupráci se sociálním odborem městského úřadu a uskladnili v objektu vily. V původním nepoškozeném stavu byl vyprán, vyžehlen a uložen v igelitových obalech.

   V sobotu dne 23. 5. 2020 v 15:36 hod. mě telefonicky kontaktovala paní zastupitelka Barbora Koritenská, že u objektu vily jsou otevřené boční vstupní dveře a v objektu je neskutečný nepořádek. Taktéž vznesla dotaz, zda je mi tento stav znám. O stavu jsem jí podal vysvětlení, jak je popsáno výše, a informoval, že případ šetří Policie ČR. Nové pro mě bylo opětovné poškození zabezpečení bočních dveří. Kontaktoval jsem tedy městskou policii. V 16:00 hod. jsme s hlídkou městské policie dorazili k objektu vily. Paní zastupitelka Barbora Koritenská na místě již nebyla. S hlídkou městské policie jsme zjistili opětovné poškození zámku na vratech garáže (nešel odemknout), boční dveře se nám však nepodařilo otevřít, tudíž jsme se do objektu nedostali.

   Večer 23. 5. 2020 jsem byl kontaktován panem starostou Martinem Malým a dotazován na článek "OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých"na internetovém zpravodajském portálu PRACHATICKOnews.cz. Tento článek byl pro mě překvapujícím. Ne pro zdokumentovaný obsah fotografií, ten mi byl znám, ale tím, jakým způsobem byly fotografie pořízeny(?), když jsme se s hlídkou městské policie do vily nedostali... Starostu města jsem ujistil, že incident jsme 12. 5. 2020 oznámili Policie ČR a tato událost je vyšetřována. Na základě mých informací starosta města informoval média a následně byl zveřejněn článek pod titulkem "STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie".

   V pondělí 25. 5. 2020 ráno naši zaměstnanci opět opravovali zabezpečení objektu. Do objektu došlo k opětovnému vloupání. Byly instalovány nové vložky zámkového zabezpečení. Zabezpečení objektu bylo opraveno okolo 10:00 hodin. Když naši zaměstnanci odjeli z areálu, bylo nám telefonicky spoluobčany oznámeno, že v objektu vily se nachází na terase neznámá osoba. Tu se podařilo městské policii zadržet a předvést k výslechu.

   Souběžně jsem byl e-mailem dotazován redakcí portálu PRACHATICKOnews a zaslal odpovědi:
1) Jak často objekt kontrolujete nebo se v něm pohybujete?
V objektu se pohybujeme kdykoliv zde probíhá manipulace s uskladněným materiálem.
2) Kdy došlo ke vloupání – respektive, kdy jste ho zjistili?
Vloupání jsme zjistili dne 12. 5. 2020. Ihned po zjištění naším zaměstnancem jsme kontaktovali PČR, městskou policii a správce objektu MSDB.
3) Jak dlouho před tím ve vile nikdo nebyl na kontrole?
V objektu jsme naposledy byli v souvislosti s uskladněním výzdoby na velikonoční svátky tj. 17. 4. 2020. K tomuto datu bylo vše v pořádku.
4) Co jste po vloupání do vily udělali? Jak velkou škodu jste tam odhadli?
Oznámili věc Policii ČR, správci budovy MSDB a vše uvnitř budovy ponechali ve stavu pro účely vyšetřování. Došlo k výměně poničeného zámku a zabezpečení bočních dveří ze strany terasy posuvnou petlicí.
5) Proč nebyl při náhodné návštěvě zastupitelky objekt zabezpečen a uklizen? Došlo v něm znovu ke vloupání?
Objekt byl zabezpečen dne 13. 5. 2020 a nebyl uklizen z důvodu probíhajícího vyšetřování. V sobotu 23. 5. 2020 jsem byl cca v 15:30 hod. telefonicky kontaktován paní zastupitelkou Koritenskou, že boční dveře jsou otevřené. Povolal jsem tedy k prošetření městskou policii. Paní Koritenská zde již nebyla. Do objektu jsme se nedostali z důvodu poškození zámku spodních dveří garáže. Boční dveře se nám nepodařilo zvenku otevřít. Dnes ráno tj. 25. 5. 2020 po šetření s našimi zaměstnanci, kteří prováděli zabezpečení objektu, bylo zjištěno, že došlo k opětovnému neoprávněnému vniknutí do objektu, někdy v období od 13. 5. 2020. Bylo vytržené kování petlice bočních dveří a provizorně zabezpečeno zasunutou vidličkou. Na místě jsme vyhotovili fotodokumentaci, kterou předáme vyšetřujícím orgánům.

   Dalším překvapením je obsah výše zmiňovaného článku ze dne 26. 5. 2020 "Vila byla měsíc bez kontroly a vyšetřování vloupání nebylo" a vyjádření mluvčí Policie ČR: Informace od policie ale mluví jen o tom, že tu byl ohlášen pouze banální přestupek s poškozením vstupních dveří. „V polovině tohoto měsíce přijali policisté Obvodního oddělení Prachatice jedno oznámení na poškození skleněné výplně dveří u dotazovaného objektu. Případ byl evidován jako přestupek, který byl objasněn. Přestupek proti majetku byl předán k projednání na městský úřad do správního řízení. Škoda na poškozených dveřích byla vyčíslena na 250 korun. Jiná oznámení v souvislosti s tímto objektem z posledních let neevidujeme,“ uvedla pro PRACHATICKOnew.cz prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

   Nevím, na základě čeho Policie ČR naše oznámení klasifikovala jako banální přestupek. Dle mého názoru jednoznačně došlo ke spáchání trestného činu vloupání. Vloupání je způsob spáchání trestného činu podle §121 trestního zákoníku, kdy pachatel vnikne do uzavřeného prostoru lstí, nedovoleným překonáním uzamčení, nebo tak, že při tom s použitím síly překoná jinou jisticí překážku. A k poškození jisticích překážek prokazatelně došlo. Proto bylo místo činu ponecháváno na můj pokyn v původním stavu.

   O klasifikaci případu jako přestupku jsem Policií ČR nebyl informován. Domníval jsem se proto, že naše oznámení je stále v šetření. Jak jsem již definoval, k ponechání tohoto stavu jsem měl alespoň domnělý, věcný důvod. Tudíž odmítám možné nařčení z porušování povinností při správě cizího majetku tím, že jsme neoznámili spáchání trestného činu. Důrazně se ohrazuji i nařčení, že má tvrzení nejsou pravdivá.

   V médiích zveřejněné fotky vyvolaly mediální kauzu o nastalém stavu interiéru budovy. Stav interiéru jsme zdokumentovali již 12. 5. 2020 a dokumentaci můžeme předložit jako důkazní materiál. Tento stav je důsledkem spáchání trestného činu. Ne činností „řádného hospodáře“, jak bylo médii účelově prezentováno.

   Zveřejnění následků trestné činnosti v médiích považuji za ne zcela šťastný způsob politického soupeření. Forma a způsob zveřejnění rozhodně nepřispívají ke kultivaci a zklidnění situace ve městě, kde dle mého názoru jsou mnohem důležitější problémy.

   Celý život se snažím prosazovat a držet hesla „Na dobré lodi panuje dobrá nálada“. Pojďme se tedy pokusit zklidnit situaci a vytvořit takové podmínky, aby se veškeré záležitosti spojené se správou a chodem města dařilo řešit rychle, věcně a ve prospěch obyvatel města.

   Rostislav Eichner, jednatel společnosti Technické služby Prachatice, s.r.o.

---

   Redakce PRACHATICKOnews.cz vyjádření Rostislava Eichnera zveřejnila i přesto, že přesahuje obvyklý rozsah pro reakce na zpravodajské příspěvky podle tiskového zákona. Současně jsme jako redakce přesvědčeni, že naše texty zcela odpovídaly a odpovídají vyjádřením a informacím, které jsme měli a máme. Hlavní rozpor zde panuje v tom, že POLICIE ČR sdělila, že ve vile šetřila jen poškození vstupních dveří a podle Technických služeb tu byl oznámen trestný čin. A tento rozpor ve vyjádřeních trvá.

   Trestní řízení je přitom neveřejné a policie má jen omezené možnosti se k němu vyjadřovat. Dokud se případ tedy nedostane k soudu, nebude zřejmě možné věc nezávisle ověřit a zbývá jen možnost spekulovat, jestli nepřesné informace zveřejnila Policie ČR nebo Technické služby města Prachatic. Policie přitom o tom, že zde řešila jen rozbití vstupních dveří, mluvila i ve vyjádřeních pro iDNES (https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/prachatice-vila-kralova-devastace.A200526_549533_budejovice-zpravy_mrl) i pro Český rozhlas (https://budejovice.rozhlas.cz/historicka-kralova-vila-v-prachaticich-je-plna-neporadku-radnice-pochybeni-8212116). Naše redakce považovala a považuje vyjádření Policie ČR za důvěryhodnější i proto, že na něm viditelně trvá a opakuje ho všem médiím a dosud ho nevzala zpět.

   Tomáš Přibyl, šéfredaktor a vydavatel PRACHATICKOnews.cz

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena