Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na zpřístupnění zvonice se pracuje. Bude příští rok

VIMPERK – 29/5 2020 - 10:54 – Zpřístupnění vimperské městské zvonice na náměstí Svobody veřejnosti a turistům se letos nepodaří. Radnice na něm ale dál pracuje.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   V letošním létě chtěla vimperská radnice otevřít městskou zvonici u městského úřadu turistům. Počítal s tím loni novinářům představený plán. Věc je ale poněkud komplikovanější, než se zdála, a tak se nyní s otevřením počítá až příští rok.

   Příprava projektu však běží naplno. Především se pracuje na projektové dokumentaci. „Projektová dokumentace bude k dispozici v letošním roce, avšak přesný termín dokončení zatím nelze přesně určit,“ uvedla pro PRACHATICKOnews.cz Renata Lešková z odboru kultury, školství a cestovního ruchu.

   Projekt by mohl být k dispozici zřejmě po prázdninách nebo na podzim a stát bude do sto tisíc korun. Měl by zejména odpovědět na to, za jakých podmínek půjde zvonici zpřístupnit. Splnit státem dané normy není snadné. „Bezpečnostní, protipožární a další souhlasy všech dotčených orgánů není úplně jednoduché získat a my bychom rádi měli možnost pustit návštěvníky až nahoru k hodinovému stroji, kde by byla možnost se i rozhlédnout z oken zvonice na všechny strany náměstí,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Kuncl.

   Kromě hodinového stroje a neotřelého výhledu na město, by zvonice měla nabídnout i prohlídku zvonů. Maria Hilf je jedním z nejstarších českých stále funkčních zvonů, kterému je už 601 let a zažil i Žižku a husitské války. Podle zadání pro projektanta by se také v přízemí zvonice mělo instalovat osvětlení a elektrotechnika, která tu umožní projekci i instalaci velkoformátových fotografií. Navíc zvonice nabídne výhled i na zámek, který prochází obnovou a zvonice a zámek by měly být od příštího roku velkými turistickými atrakcemi Vimperka.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena