Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Budovu prachatického gymnázia čeká letos rekonstrukce

PRACHATICE - 27/5 2020 - 8:28 - Prachatické gymnázium připravuje rekonstrukci své hlavní budovy a tělocvičny. Začít by se mohlo již koncem letošního června.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

   Na prachatickém gymnáziu dobíhají lhůty výběrového řízení na rekonstrukci budovy školy a školní tělocvičny. Budovu gymnázia by měla zkrášlit hlavně nové okna, fasády, zateplení půdy nebo opravy historické římsy. Tělocvična školy by se měla dočkat rovněž nové fasády vybudování nového vstupu.

   K zahájení rekonstrukcí obou budov mělo dojít už v květnu. „My jsme dokonce byli ve fázi, kdy už to vybraná firma dostala přiděleno. Bohužel se pak výběrové řízení muselo zrušit, protože firma nedodala, co bylo třeba,“ uvedla pro PRACHATICKOnews.cz ředitelka Gymnázia Prachatice Jana Dejmková.

   Opravy na budově školy budou komplikované proto, že se jedná o kulturní památku. Například nová okna budou muset splňovat energetickou náročnost a zároveň musí odpovídat stanovisku památkářů. „Další složité restauratérské práce čekají římsu. Ta na některých místech opadává. Opravy římsy jsou zkomplikovány i jejím bohatým zdobením. Zatím ale nevíme na kolik je poškozená,“ popsala Jana Dejmková, která dále upozornila, že rekonstrukce jsou naplánovány už od roku 2016.

   Budovu bývalého německého gymnázia čekají i rekonstrukce uvnitř. „Zajímavostí na škole jsou takzvané průduchy, které vedou ze sklepa školy až na střechu. Ty se opraví, pročistí a následně budou odvětrávat celou budovu. Díky nim nepotřebujeme rekuperaci, protože v každé třídě je výstup a vstup průduchů,“ prozradila ředitelka. Právě díky drobnějším opravám vnitřku budovy neočekává ředitelka velké omezení výuky. Umístění jednotek pro rekuperaci se naopak nevyhnulo novější přístavbě gymnázia, kde se maluje.

   Omezení vstupu do tělocvičny z důvodu oprav vchodu se bude týkat hlavně veřejnosti. Podle prognózy ředitelky by snad omezení nemělo trvat dlouho, záleží však také na rychlosti postupu rekonstrukčních prací. Práce by snad mohly být na obou budovách zahájeny na konci letošního června a vyjdou na přibližně patnáct a půl milionu korun.

   Kromě plánovaných rekonstrukcí se u gymnázia momentálně opravuje plot a probíhají úklidové práce. Například v aule se vyčistila opona a židle dostaly nový potah. Mimo drobnějších prácí se škola zapojila také do pomoci při pandemii koronaviru. Pomocí školní 3D tiskárny tiskla pomůcky na šití roušek pro Jihočeský kraj. Do dobrovolných prací se zapojili i někteří studenti školy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena