Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperská antilegenda na Pasovské půjde k zemi v zimě

VIMPERK – 26/5 2020 - 15:47 – Dům číslo 150 v Pasovské ulici ve Vimperku půjde letos v zimě k zemi. Demolice začne podle smlouvy s dodavatelem v listopadu.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Jde o dům v poslední sociálně vyloučené lokalitě ve městě. Vimperk už má na jeho demolici peníze v rozpočtu, dotaci a také vybraného dodavatele. Dům je prázdný a rekonstrukce by byla nákladná. V minulosti tu radnice řešila dlouhé roky problémy se sociálně nepřizpůsobivými občany a situace tu budila i velký mediální zájem, když o domě natáčely i celostátní televize.

   „Kvůli prašnosti to chceme realizovat hlavně v zimním období,“ řekl místostarosta Zdeněk Kuncl. Začít se tak má v listopadu a hotovo by mělo být do konce března. Radnice chtěla původně dům zbourat už v minulé zimě, ale práce odložilo nezbytné přeložení elektrického vedení na nový sloup.

   Město bude stát demolice zhruba 2,4 milionu korun a 60% pokryje dotace, kterou radnice dostala. Jednou z jejích podmínek je i využití prostoru, který na místě domu vznikne. „Chceme tam udělat propojku do ulice Zlatá stezka a na náměstí,“ dodal k tomu místostarosta.

   Dům stojící na příjezdu do Vimperka od Strážného býval ostudou města. Radnice se tu potýkala s chováním nájemníků, neplacením nájmů i požáry, které si měly vynutit stěhování do lepšího bydlení, nebo posedáváním nájemníků před domy, či s odpadky v okolí. Město ale přistoupilo k tomu, že nájemní smlouvy začalo prodlužovat jen lidem, kteří neměli vůči městu dluhy, a nebyly s nimi problémy.

   „Díky tomu jsme dosáhli toho, že problémoví lidé odešli z města nebo dostali byty od jiných vlastníků bytů, kde bohužel pobírají sociální dávky," řekla starostka Jaroslava Martanová. Ostatní vyprázdněné objekty v sociálně vyloučených lokalitách pak město zbouralo a dům 150 v Pasovské ulici je poslední, který takto městu zbyl prázdný. Odhad jeho rekonstrukce se ale pohyboval od deseti do dvaceti milionů korun. „To jsme řekli, že do toho nedáme," vysvětlila starostka.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena