Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ředitel Prachatického muzea vezl "mrtvolu" v novém kabátku

PRACHATICE - 15. května 2020 - 10:17 - Prachatické muzeum s virovým skluzem zahájilo novou sezónu a má novinky i v expozici Zlaté stezky. Ředitel do ní přivezl parádní "mrtvoly".

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Po oslabení koronavirové krize se Prachatické muzeum na Velkém náměstí v úterý 12. května zařadilo mezi otevřená kulturní zařízení za přísných podmínek. Mohlo tak zahájit novou výstavní sezónu.

   Návštěvníky vítají pracovnice muzea v rouškách navíc překrytých průhlednými štíty. Desinfekce rukou, rukavice, doporučené odstupy, dodržování počtů - to vše je tu samozřejmostí. Ze stálých expozic je pro návštěvníky zatím otevřena Renesance - zlatý věk města, Prachatice - pohled do minulosti města, Muzeum za císaře pána a Životní pouť Jana Nepomuka Neumanna. Vůbec prvními návštěvníky v nové sezoně byli maminka se synem, který se opět chystá do mateřské školy. Čekal na něj něj malý dárek.

   Pracuje se ještě pilně na expozici Zlaté stezky, která má naučnou část pro vážné zájemce i badatele a návštěvníky oblíbenou venkovní část. Ta druhá nabízí vizuální procházku po středověké trase soli dopravované z alpských solních ložisek přes Pasov a po Zlaté stezce až do Prachatic. O téměř autentický pocit že jste přímo u toho, se postará ztvárněná krajina, vystavené druhy zboží, které se vozilo po Zlaté stezce mezi strážními hrady, v soumarské osadě vás doprovodí bušení kovářů do kovadliny, hukot hlasů v dobovém hostinci a za zády vám nečekaně zařehtá soumarský kůň putující ve středověké karavaně úvozovou cestou do Prachatic. Za uzdu ho vede vozka, další soumary, pomocníky, možná i lapky, potkáte cestou.

   "Naši soumaři letos dostávají nové slušivé kabátky. Před pár dny se vrátili od švadlenky a teď čekají ve vestibulu muzea, aby se už v červnu mohli vydat na stezku ve venkovní části expozice," uvedl ředitel Prachatického muzea Petr Berkovský a přidal příhodu z nedávné cesty vylepšených soumarů do Prachatic. "Když jsem je vezl v autě, zajímala se policie, co to mám na zadním sedadle. - Já ho pak pohřbím - zavtipkoval jsem o neživé figuríně soumara. Policistům nejdřív ztuhl úsměv, ale pak jim s ulehčením došlo, že se jedná o muzejní exponát..."

   Změn bude ve stálé expozici Zlaté stezky víc. Nové je například diorama, které minulý týden přivezl a instaloval Petr Hájek. Vyrobil ho pro Prachatické muzeum podle zadání kurátora stále expozice Františka Kubů. Změny ve smyslu zjednodušení dozná také interaktivní mapa Zlaté stezky.

   Od června bude Prachatické muzeum otevřeno každý den. Podrobnosti o tom, co se v začátku nové sezóny a jejím pokračování pro návštěvníky chystá, najdete na webu muzea zde. A my se k připravovaným programům muzea také vrátíme. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena