Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Milovníky pečení v Lenoře čeká další zkouška trpělivosti

LENORA - 14. května 2020 - 9:56 - Další a možná ještě ne poslední zkouška trpělivosti čeká milovníky pečení v lenorské hliněné peci. Voňavých dobrot se nedočkají ani v květnu.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Poslední květnová sobota měla být očekávaným začátkem letošní sezóny lenorského pečení. Bohužel se tak nestane. A možná mohou být ohroženy i další původně zamýšlené termíny.

   "Na devadesát devět procent je pozastaveno pečení, a to až do odvolání. Při bourání vybuchlého domu sousedícího s pecí došlo vloni k poškození přístupového chodníku k peci, a to na třech místech. Starosta Lenory Antonín Chrapan, se nímž jsme společně jednali minulý týden, se obává, že by tam mohlo dojít k nějakému úrazu. A navíc tam nyní chybí zábradlí a je tedy obava, že by někdo mohl spadnou ke zbytkům základů zbořeného domu a zranit se," řekl nám mistr pekař Augustin Sobotovič.

   Samozřejmě jsme se ptali, co se bude dít dál. Lenorská radnice prý už jedná s jednou stavební firmou, postup zatím komplikují formální nedostatky v projektu opravy. Rozhodující bude i to, zda obec na ni získá dotaci, protože její rozpočet není bezedný. Náklady podle Gusty Sobotoviče nebudou malé. Bude totiž nutné vybudovat novou opěrnou zeď místo staré, kterou těžké bourací stroje zdeformovaly.

   "Všechny tyto důvody vedou k úvaze, že když to půjde dobře, mohlo by pečení začít snad v červnu," pokusil se mistr pekař o příznivou předpověď. Tak držme palce, a ta zmíněná trpělivost, ve které se v době koronavirové stále zdokonalujeme, nám určitě ještě vydrží...   

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena