Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ledoví muži dorazili na Šumavu v plné síle. Mrzlo a sněžilo

ŠUMAVA - 12. května 2020 - 10:01 – Ledoví muži se předvedli na Šumavě jak se na ně sluší a patří. Nasněžilo tu a teploty klesaly v noci na dnešek až k mínus pěti stupňům.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Lidové pranostiky letos vyšly naprosto přesně. Na prvního ledového muže Pankráce se na Šumavu na několik dní vrátila zima. Teploty klesaly v noci na dnešek pod nulu a na řadě míst ve vyšších polohách padal opět sníh. A podle předpovědí se dá očekávat, že i zbylí dva ledoví muži Servác a Bonifác budou stejně mraziví. Nejchladněji pak má být v pátek, kdy třeba pro Strážný meteorologové předpovídají maximální denní teplotu jen jeden stupeň nad nulou.

Kvilda dnes ráno. Zdroj: https://www.sumava.net 

   K mínus 5 °C klesly teploty dnes nad ránem třeba na Březníku nebo Boubíně. Meteostanice na Churáňově naměřila -4 °C a při zemi dokonce -5,6 °C. Nemrzlo ale jen ve vyšších polohách a na hřebenech Šumavy. I ve středních polohách klesla teplota pod nulu. Například meteostanice Ivo Rolčíka ve Volarech dnes hlásila minimum -0,3 °C a slabě mrzlo i v Prachaticích.

Na Churáňově pak napadlo v noci šest centimetrů sněhu. A tenká sněhová pokrývka se objevila i například na Bučině, na Filipově Huti, Kvildě, Pláních i v Kašperských Horách. Srážky snad trochu pomohou proti suchu, které zasáhlo i Šumavu. „Máme radost z nového sněhu, ale také z daru nebes v podobě vody. Během posledních 24 hodin napadlo 24,2 milimetrů srážek,“ informovala dnes ráno churáňovská meteostanice na svém profilu.

Meteostanice na Churáňově - Zdroj: fb Meteorologická Stanice Churáňov.

   Pokles teplot a návrat chladného počasí asi moc nepotěší restaurace, hospody a hotely. Mohou totiž zatím mít otevřené jen předzahrádky, ale počasí na posezení venku čekají meteorologové na Šumavě až v sobotu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena