Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Po čelní srážce dvou řidiček zemřelo v nemocnici malé dítě

NĚMČICE - 1. května 2020 - 8:20 – Na hlavním tahu z Prachatic do Budějovic se včera odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Čelně se tu srazila u Němčic dvě osobní auta.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto poskytla POLICIE ČR  a HZS Jihočeského kraje

  

   Nehoda se stala před půl šesté odpoledne nedaleko Němčic. Srazila se tu dvě auta značek Opel a BMW. Na místo vyjížděli jako první policisté z Netolic následováni dopravními policisty z Prachatic. Nakonec si pak vyšetřování převzali kriminalisté z Budějovic, protože k nehodě došlo už na Českobudějovicku v katastru Břehova.

   „Provedeným šetřením a ohledáním místa činu policisté zjistili, že ve směru Češňovice – Němčice jela řidička (ročník 1980) vozidla Opel Astra, kdy z dosud nezjištěných příčin přejela do protisměru, kde se čelně střela s jedoucím vozidlem BMW X Drive, řízeném řidičkou (ročník 1974). Ve vozidle Opel se velmi těžce zranily dvě osoby mladší 15 let a samotná řidička. Zranění utrpěla i řidička z druhého vozidla,“ řekl krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

   Záchranná služba na místo posílala sanitky z Budějovic a ze Lhenic a vrtulník z Bechyně. „Při nehodě byly celkem zraněny čtyři osoby. Dvě děti mladšího školního věku a dvě ženy středního věku. Těžká mnohačetná poranění utrpěly obě děti a žena z osobního vozidla Opel, žena z druhého vozidla utrpěla středně těžká zranění,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

   "Zraněná řidička Opelu zůstala ve voze zaklíněna, hasiči museli použít na její vyproštění hydraulické vyprošťovací zařízení. Přibližně po deseti minutách byla předávána zdravotníkům ZZS a následně odvážena sanitkou do nemocnice. Hasiči dále zasypali na silnici vyteklé provozní kapaliny sorbentem, který následně společně s úlomky plastů a střepy zametli. U nehody byl přítomen také psycholog HZS Jihočeského kraje a člen posttraumatického týmu, kteří poskytli pomoc členovi rodiny jedné z osádek havarovaných aut," řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

   Jednomu z dětí hned po nehodě selhávaly životní funkce a s jeho záchranou pomáhala lékařka, která se u nehody ocitla. Na její práci navázali záchranáři a podařilo se jim životní funkce těžce zraněného dítěte obnovit. „Druhé dítě bylo také ve velmi vážném stavu a muselo být napojeno na umělou plicní ventilaci a po stabilizaci stavu byly obě děti transportovány vrtulníkem do českobudějovické nemocnice. Během letu bohužel u obou dětí došlo k selhání základních životních funkcí a na anesteziologicko-resuscitační oddělení českobudějovické nemocnice byly předány v kritickém stavu za kontinuální resuscitace,“ dodala Petra Kafková. Nakonec jedno z dětí při předání lékařům v nemocnici zemřelo.

   Na trauma centru českobudějovické nemocnice skončily i obě ženy. „Jedna utrpěla těžká mnohačetná poranění, která jí přímo ohrožovala na životě. Druhá utrpěla středně těžká poranění a její stav byl při předání do nemocnice stabilizovaný. Stav druhého dítěte a jedné ženy je nadále velmi vážný,“ řekla Petra Kafková závěrem.

   Místo nehody bylo několik hodin uzavřeno.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena