Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Webová knihovna pověstí ze Šumavy už má 1000 záznamů

ŠUMAVA - 20. dubna 2020 - 17:09 – Počet pověstí ze Šumavy a jihozápadních Čech na webu prachatické knihovny se vyšplhal na jubilejních 1000. Projekt pokračuje už šestým rokem.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   V projektu, který začal v roce 2014 a jehož náklady se počítají jen na několik desítek tisíc korun, spojily síly prachatická knihovna a jihočeský básník a folklorista Ondřej Fibich. Ten knihovně nabídl své celoživotní sběratelské fondy. A tak začala vznikat webová prezentace jednotlivých šumavských pověstí hlavně z Prachaticka, Netolicka, Vodňanska, Vimperska, Volyňska, Kašperskohorska, Sušicka a Hartmanicka. Postupně budou přibývat i pověsti z dalších oblastí od Železné Rudy až po Písecko – tedy ze Šumavy i Prácheňska.

   „V současné době web obsahuje na tisíc pověstí a projekt bude dále pokračovat. V roce 2019 se na pověsťové stránky podívalo 2 190 zájemců. Podobný seznam nemá v České republice obdoby. Autor se sběrem lidových vyprávění zabývá od roku 1979 a stále svou sbírku doplňuje,“ řekla ředitelka prachatické knihovny Hana Mrázová.

   „Texty jsou tematicky rozděleny a mezi nejvzácnější patří pověsti židovské. Datace zachycené lidové slovesnosti i křesťanských legend se pohybuje mezi 11. až 20. stoletím. Sbírka vznikala od roku 1979, kdy mne StB vyhnala z Prahy do Jižních Čech. Místní pověsti jsou odleskem životní strategie a víry našich předků a mají velkou vypovídající hodnotu,“ doplnil Ondřej Fibich.

   S autorem sbírky připravuje knihovna na podzim sérií přednášek o tajemných šumavských příbězích. „Na základě vlastního bádání při nich představí pro nás zatím zcela neobjevená témata – například Klostermann a UFO, zjevení bitvy u Volyně, kruhy v obilí u Otavy, hibernační jeskyně v Nezamyslicích nebo vraždy na Zlaté stezce,“ dodala Hana Mrázová.

   Adresa pověstí: http://povesti.knih-pt.cz/ 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena