Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Netolické muzeum vydává vzpomínky na dny osvobození

NETOLICE - 17. dubna 2020 - 9:29 - Zajímavou publikaci Netolické vzpomínky 1945 vydává tento měsíc Muzeum JUDr. Otakara Kudrny. Čtenářům ji představí, jak to bude možné.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZUZANA LEHEROVÁ a ZDENĚK PŘIBYL 

  

   "Všechno to vlastně začalo už v roce 2015 při výstavě fotografií Vojtěcha Michálka, kterou naše muzeum připravilo k 70. výročí ukončení II. světové války. Výstava tenkrát vyvolala veliký zájem návštěvníků. Právě díky panu Michálkovi mají Netolice takové autentické záběry nejen ze dnů osvobození, jakými se může pochlubit málokteré město naší velikosti," uvedla ředitelka netolického muzea Zuzana Leherová.

   Připomeňme si, že Vojtěch Michálek (1916-2001), pro Netoličáky prostě „Vojtík“, byl jednak známý netolický obchodník, aktivní dobrovolný hasič, ale především vynikající fotograf - dokumentátor. Léta vedl dětský fotokroužek. Kromě kamarádství a smyslu pro humor dovedl ukázat dětem ono pověstné „dobré světlo“ a mnoho jeho žáků od té doby až dodnes fotoaparát už neodložilo.

   Daniela Liščáková, emeritní ředitelka Muzea JUDr. Otakara Kudrny, spolu s milovníky historie a dobrovolnými spolupracovníky Vladimírem Türkem a Františkem Pencem, od roku 2016 připravují pro netolické muzeum rozhovory s pamětníky formou zvukového a písemného záznamu.

   "Jedná se o sběr historických pramenů, pamětí a událostí fotografického a archivního materiálu v regionu Netolicka především z období druhé světové války. Tento projekt, nazvaný Vzpomínky, příběhy a události v Netolicích a na Netolicku v 19. - 21. století, byl hlavním podkladem pro vytvořenou publikaci. Vydáváme ji teď v dubnu při příležitosti 75. výročí ukončení II. světové války. Moc ráda bych jim všem poděkovala, že na úkor svého volného času sbírají a skládají pro budoucí generace mnohé vzpomínky a události, které by jinak navždy zapadly do propadliště dějin," vysvětlila podrobně Zuzana Leherová a dodala: "Zároveň si nad novou publikací může snad každý z nás, čtenářů, uvědomit, že už tři čtvrtě století žijeme v míru."

   A co o nové publikaci říkají její autorky Dagmar Kasnerová a Daniela Liščáková? “Je obrázkem konce války v Netolicích, mozaikou složenou se střípků oficiálních i neoficiálních zápisů, vzpomínek a zážitků z některých událostí, které vzrušovaly Netolice v oněch květnových dnech roku 1945. Ukazuje, jak se konec války a dny následující odrazily v životech obyčejných lidí, je obrázkem z Netolic a pro Netolice.“

   Dodejme, že obě autorky trávily nespočet hodin při přípravě publikace studiem archivních materiálů, dokumentů, rukopisů, výběrem fotografií a hledáním souvislostí. "Ke konci příprav ještě znovu navštívily některé pamětníky, aby čtenář dostal střípky vzpomínek co nejkompletnější. Patří jim za to vše velký dík a za všechny čtenáře se už teď moc těšíme," doplnila ředitelka muzea Zuzana Leherová.

   Představit slavnostně publikaci čtenářům plánovaly pracovnice Netolického muzea na úterý 28. dubna v muzejním salonku. Současná komplikovaná situace bohužel nedovoluje žádné společenské oslavy a besedy. Takže až se muzea a infocentra opět otevřou pro veřejnost, budou si moci zájemci novou a přes nespornou vážnost tématu moc milou publikaci Netolické vzpomínky 1945 koupit a přečíst. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena