Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
 

V Prachaticích můžete nyní vidět loutkářství celého světa

PRACHATICE – 10. listopadu 2019 – 10:25 – Prachatická pobočka Národního muzea se věnuje hlavně českým loutkám a cirkusu. Na aktuální výstavě vás ale vezme do celého světa.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Prachatické Muzeum české loutky a cirkusu, které spadá pod Národní muzeum, zahájilo v tomto týdnu další ze série svých unikátních a zajímavých výstav. Tentokrát představuje organizaci UNIMA, která slaví devadesáté narozeniny. Jde o mezinárodní loutkářskou organizaci, která vznikla v Praze v divadle Říše loutek v roce 1929. A současně s touto organizací výstava představuje různé druhy loutkářství po celém světě.



   Výstava dostala název UNIMA! 90 let | 100 zemí | 1 vášeň. „To, že tato mezinárodní organizace vznikla právě v Praze, odráželo význam a vliv, jaký české loutkářství v té době mělo na mezinárodní scéně. Dnes sdružuje UNIMA loutkáře ze 100 zemí z celého světa,“ vysvětlila Lenka Šaldová z Národního muzea.



   „K vidění jsou u nás loutky čelních představitelů UNIMA ze zemí celého světa i mnoho artefaktů spojených s dějinami této organizace, jako jsou třeba výtvarné návrhy loga UNIMA nebo replika plakety připomínající založení UNIMA v Praze,“ dodala Hana Patrasová z Muzea české loutky a cirkusu.



   Výstava nabízí dětem i dospělým také interaktivní prvky – mohou si tu pustit videoukázky, které představují rozmanitost loutkářských kultur v členských zemích UNIMA. Výstavu zahajovala Lenka Šaldová s týmem z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, který ji připravil a také se sborem z Národky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena