Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Prachaticku se začínají množit menší lesní požáry

PRACHATICKO - 10. dubna 2020 - 18:20 – Hned tři menší lesní požáry museli řešit tento týden hasiči na Prachaticku. A to ještě míra sucha v krajině nedosahuje letních maxim.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Šumava s rozsáhlými lesními porosty představuje v době sucha velké požární nebezpečí. Tento týden se to začalo částečně ukazovat. První lesní požár řešili hasiči v pondělí u Kralovic, které spadají pod Nebahovy. „Operační středisko ke Kralovicím vyslalo v 19:20 hodin profesionální hasiče ze stanice Prachatice a vyhlásilo poplach pro jednotky SDH obcí Netolice, Lhenice a Kralovice. Na požářišti byla přítomna také jednotka SDH obce Mičovice. Hasiči likvidovali požár na lesní pasece na ploše přibližně 100 x 20 metrů. Zásah hasiči ukončili krátce před 23. hodinou,“ popsala zásah mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

   Další dva lesní požáry pak zaznamenali hasiči ve čtvrtek 9. dubna. „U Lštění zasahovaly profesionální jednotky ze stanic Prachatice a Vimperk společně s jednotkou SDH obce Vlachovo Březí, když v lese likvidovaly požár lesní hrabanky. Jednalo se o „uteklé“ pálení, hasiči prolévali vodou plochu přibližně 60 x 60 metrů a k tomu ještě dalších 25 ohnišť. Zásah hasičům zabral přibližně 5 hodin,“ řekla Vendula Matějů.

   Ve čtvrtek v 16:45 pak vimperští profesionální hasiči vyjížděli k dalšímu požáru lesa do Boubské, kde vzplály stromy. Při zásahu jim pomáhali dobrovolní hasiči ze Svaté Máří. U žádného z požárů nebyla vyčíslena škoda, ale pro hasiče jde o časově a fyzicky náročné zásahy a potýkají se zejména s tím, jak dostat na místo dostatek vody. Ve čtvrtek přitom hejtmanka Ivana Stráská vydala zákaz rozdělávání ohňů. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena