Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Lipensko dezinfikuje veřejné prostory kvůli koronaviru

LIPENSKO - 9. dubna 2020 - 17:14 - Na Lipensku se dali do dezinfekce veřejných prostor kvůli koronaviru a turistům. Probíhají zde také přípravy na možnou letní sezonu.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek 

  

   Lipenské obce začaly dezinfikovat veřejná místa jako například lavičky, obchody nebo také kanalizaci. Také zde spustili speciální telefonní linku pro opuštěné nebo smutné seniory. Do rozvozů roušek, obědů nebo dezinfekce se zapojili i místní dobrovolníci. „Koronavirus změnil jinak turistickou oblast Lipenska na jednu velkou rodinu, která pomáhá potřebným. Nejdůležitější roli hrají místní obce a jejich starostové, výrazně pomáhají dobrovolníci a dobrovolní hasiči. Nikdo nevíme, jaká letošní letní sezóna bude, kolik omezení náš čeká, ale region dělá pro své obyvatele maximum, což jistě ocení i turisté,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

   Lipenská města a obce za pomoci specializovaných firem, dobrovolníků a dobrovolných hasičů dezinfikují hlavně tam, kde se shromažďuje nejvíce lidí. Chránit to má hlavně místní obyvatele, kteří na frekventovaných místech pracují. „Za hrdiny v první linii považuji prodavačky. Jedná se o jedno z nejdůležitějších povolání. Bez nich bychom se ani nenajedli, přitom do obchodu chodí úplně každý a prodavačkám hrozí nákaza permanentně. Jsou pro mě hrdinky a to nejen ty ve Frymburku,“ řekl starosta Frymburka Oto Řezáč.

   „Cestovní ruch je to poslední, co zde lidem zbylo a proto si našich hostů vážíme. Uvědomují si to všichni a proto je cesta dezinfekcí a péče o naše obyvatele tou nejlepší vizitkou. A až se uvolní karanténa i pozvánkou do míst, kde koronavirus nevyhrává. Díky patří všem obcím, jejich starostům a všem dobrovolníkům, kteří se semkli, aby regionu pomohli,“ uvedl Jiří Mánek.

   Pro své obyvatele řada lipenských obcí vytvořila vlastní manuál, kde se každý může informovat o tom, jak se chovat a kam se obrátit v případě nákazy koronavirem. „Péče o naše lidi je samozřejmostí, trošku máme potíže s neukázněnými turisty, kteří sem přijíždějí na víkendy a chodí bez roušek ve skupinkách. Snažíme se je informovat plakáty, domlouváme jim. Pomáhá nám i policie, která k nám vyjíždí na kontroly,“ dodávají starosta Nové Pece Martin Hrbek a starostka ze Stožce Helga Finíková. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena