Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Radnice v Prachaticích uleví podnikatelům na nájemném

PRACHATICE - 7. dubna 2020 - 17:37 - Městská rada dnes rozhodla o pomoci podnikatelům ve městě. A to buď snížením nájemného až o 100 procent nebo odložením jeho plateb.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   "Jednak jsem osobně poslouchal takříkajíc z první ruky oprávněné nářky našich podnikatelů, kteří museli ze dne na den na prahu koronavirové krize uzavřít své provozovny, a dalších, kteří přišli zcela nebo částečně o svou obživu. Také jsme vnímali, že i jiná města kolem nás se snaží podnikatelům v těžké situaci pomoci." - Tak odpověděl starosta Prachatic na naši otázku, jakou myšlenkou se radní při projednávání pomoci podnikatelům ve městě řídili.

   Prachatičtí radní v jednoznačné shodě schválili pomoc podnikatelům v městských objektech na dva způsoby. "Těm, kteří museli uzavřít své provozovny na základě schváleného zákona, bude nájemné sníženo o 100 procent za dobu, kdy prokazatelně a podle zákona museli mít zavřeno, tj. od 14. března do konce platnosti zákonného opatření. Podle analýzy, kterou jsme si nechali udělat, to bude město stát necelých 150 000 korun měsíčně," uvedl starosta.

   Na tuto úlevu dosáhne podle jeho slov ve městě zhruba čtyřicet podnikatelů, o tzv. odpuštění nájmu musí požádat nejpozději do 15. května na formuláři, který bude dostupný na webu města. Žádosti, v níž uvedou, v čem podnikají a popíší svou situaci, adresují na Městskou správu domů a bytů Prachatice. Právo na toto odpuštění budou mít jen ti, kteří měli k 31. 12. minulého roku vyrovnány všechny své závazky k městu.

   Další skupina ostatních podnikatelů a drobných živnostníků, podnikajících v prostorách určených k podnikání, kteří sice mohli podnikat, ale měli ztížené podmínky, bude moci využít možnost odložení splátek nájemného do konce října. Starosta odhaduje jejich počet zhruba na stovku. O tuto možnost nemusí žádat, mohou, ale také nemusí tuto nabídku města využít. Po dobu odložení plateb nájemného nebudou podnikatelům účtovány žádné úroky ani poplatky. Bylo by podle starosty Martina Malého však dobré, kdyby třeba e-mailem, nebo nějakým jiným způsobem, informovali Městskou správu domů a bytů, jak se rozhodli.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena