Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Byl spatřen netradiční návštěvník Husinecké přehrady

PRACHATICKO - 7. dubna 2020 - 9:01 - Na Husinecké přehradě byl spatřen naším čtenářem bobr. Jde o velmi neobvyklou situaci, protože jde o plachého hlodavce.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl čtenář Zbyněk Kytlica

  

   Bobra evropského bychom mohli vidět převážně na loukách lemující řeky nebo na jezerních březích s měkkými dřevinami. Až třicetikilový hlodavec se zploštělým ocasem ožívá hlavně ve tmě nebo alespoň v šeru. Právě tento velmi plachý hlodavec ale překvapil v neděli 5. dubna v půl druhé ráno přímo na Husinecké přehradě našeho čtenáře s rodinou.

   „Já osobně jsem bobra viděl naživo poprvé, takže jsme byli všichni překvapeni a chvíli jsme ho pozorovali,“ uvedl pro PRACHATICKOnews.cz Zbyněk Kytlica, kterému se povedlo bobra i vyfotit a následně nám fotky zaslal. Výskyt tak plachého hlodavce přímo na přehradě mohl způsobit i fakt, že je v poslední době na ní mírnější provoz a tudíž i větší klid pro jeho pohyb.

   Na Prachaticku přitom bobra evropského můžete spatřit i na dalším neobvyklém místě a to na Řasnici nedaleko Strážného. Zde si bobří rodinka postavila hráz a dva hrady nedaleko mostu a frekventované silnice první třídy. Rodinka je pod dohledem zoologů Správy Národního parku Šumava a vypadá, že se jim tu daří.

   Přežití bobra evropského mimo chráněná území není jednoduché. V Jihočeském kraji je povolen odstřel bobrů v místech, kde ohrožuje ochranu rybníků nebo svými přehradami zaplavují lidská obydlí. Přitom tento druhý největší hlodavec na zemi po jihoamerické kapybaře má velký přínos pro krajinu, protože v současném suchu jeho hráze zadržují v krajině vodu.

   Čtenáři Zbyňku Kytlicovi děkujeme za zaslání fotografií z neobvyklého setkání. 

Bobr evropský je velmi výkonný dřevorubec.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena