Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rodina pacientky s COVID-19 reaguje na vyjádření nemocnice

PRACHATICE – 6. dubna 2020 – 9:48 - Rodina pacientky, kterou vedení prachatické nemocnice obvinilo z úmyslného zatajení kontaktu s pozitivně testovanou osobou a ze zavlečení koronaviru do nemocnice, se brání některým vyjádřením.

      

   Text: Pavel Pícha, syn, Konopiště 

  

   Michal Čarvaš, ředitel Nemocnice Prachatice, uvádí od pondělí 30. 3. 2020 opakovaně v médiích informace, že „pět lékařů a třicet dva zaměstnanců z řad nelékařského zdravotnického personálu muselo vedení Nemocnice Prachatice, a.s. poslat do karantény, protože ošetřovali nebo se setkali s pacientkou, která má pozitivní test na COVID-19. Tato pacientka ležela od čtvrtka 26. 3. 2020 do pondělí 30. 3. 2020 v nemocnici v Prachaticích a skutečnost, že se setkala s pozitivně testovanou osobou, zatajila“.

   Za rodinu hospitalizované pacientky chci uvést tyto informace na pravou míru. Nemocnice Prachatice uvádí, že tím hlavním důvodem, proč musí v tuto chvíli řešit rozsáhlou karanténu svých zaměstnanců je skutečnost, že pacientka úmyslně zatajila kontakt s pozitivně testovanou osobou, a proto nebyla testována dříve. Mělo jít o účast na oslavě MDŽ dne 7. 3. 2020.

   Pacientka byla hospitalizována ve čtvrtek 26. 3. 2020. Byla přijata s průjmy a naměřenou horečkou 40,3, byla dušná, zesláblá, dezorientovaná. V souvislosti s COVID-19 byla personálem nemocnice dotazována, zda byla v posledních 14 dnech ve styku s osobou v karanténě či s osobou s prokázanou infekcí COVID-19. Na to pravdivě odpověděla, že nebyla.

   Oslava MDŽ, kde byla i COVID-19 pozitivní osoba, se konala 7. 3. 2020. Tato akce byla opakovaně 14. 3. 2020 a 16. 3. 2020 starostkou obce, kde se oslava konala, konzultována a řešena s Krajskou hygienickou stanicí, kdy KHS vyhodnotila, že občané, kteří se zúčastnili této akce MDŽ, NEPODLÉHAJÍ nařízené karanténě a jako rizikové se řešily pouze kontakty s infikovanou osobou, které proběhly později, až po konání akce (od 8. 3. 2020). Navíc na této akci nebyla v přímém kontaktu s touto osobou.

   Již ve čtvrtek 26. 3. 2020 po přijetí měla nemocnice k dispozici telefonicky podanou informaci od rodiny pacientky, že pacientka se zúčastnila oslavy MDŽ, kde byla i COVID pozitivní osoba. Následně jí byl diagnostikován zápal plic. Test na COVID-19 jí však byl proveden až v pondělí 30. 3. 2020, až ve chvíli, kdy její stav byl velmi vážný a neustále se zhoršoval.

   Dále pak ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš tvrdí, že „v pondělí 30. 3. 2020 přijali další pacientku, u které se potvrdila nákaza a že i tato pacientka zatajila kontakt s pozitivně testovanou osobou. Avšak díky investigativní práci personálu se podařilo zjistit, že jsou kamarádky ze stejné vesnice. Znaly se a v poslední době se navštěvovaly. Díky tomu, že byl personál včas upozorněn, byla pacientka neprodleně izolována.“

   I zde jsou informace ne zcela pravdivé. Obě ženy se sice znaly, v kontaktu byly, jsou to sousedky. Tato druhá pacientka byla vážně nemocná a důvodem pravidelných návštěv, které trvaly již několik let, byla především pomoc (nákupy apod.). V době, kdy byla přijata do nemocnice (30. 3. 2020), nemohla vědět o prokázané nákaze „své kamarádky“. Test se potvrdil v době, kdy již v nemocnici byla a nemohla o tom vědět. Na riziko byla nemocnice v pondělí upozorněna telefonicky naší rodinou ihned poté, co jsme se dozvěděli výsledek testu a také to, že je sousedka hospitalizována.

   V současné době čelí celá naše rodina nepříjemné šikaně a osočování. A to nejen z důvodu, že byl v naší rodině prokázán pozitivní případ COVID-19, ale především kvůli těmto informacím veřejně prezentovaných ze strany Nemocnice Prachatice. Osočování se týká nejen nás, ale bohužel i celé vesnice.

   Pavel Pícha, syn, Konopiště

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   PRACHATICKOnews.cz o karanténě v nemocnici informovalo ve zprávě Nemocnice poslala velkou část personálu do karantény. Reakci rodiny zveřejňujeme na její přání podle práva na reakci podle tiskového zákona.

   Nemocnice informace zveřejnila na svém facebookovém profilu i formou tiskové zprávy a převzala je většina medií. Nezveřejnila však jméno ani bydliště pacientek. Prachatický deník pak aktuálně informoval, že personál nemocnice, který musel na čas do karantény, měl negativní testy na nové respirační onemocnění a může se vrátit do práce. (red)

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena