Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Turisté z ciziny hromadně ruší své pobyty na Lipensku

LIPENSKO – 6. dubna 2020 - 9:18 – Panika kolem koronaviru má negativní dopady na turistickou klientelu na Lipensku. Řada cizinců zde totiž ruší své pobyty.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytla Tereza Wilzing

  

   Státní hranice zůstávají uzavřené a ještě nějakou asi dobu budou. To samozřejmě poznamenává Lipenský region, který je mimo jiné závislý na přílivu zahraničních turistů do zdejších středisek. Turisté z ciziny totiž ruší kvůli obavám z déle uzavřených hranic jeden zamluvený pobyt za druhým. Týká se to nejen blížících se Velikonoc, ale i letních prázdnin nebo měsíců září až prosinec.

   „Těžko se teď zahraničním hostům vysvětluje, že nikdo neví, co bude na podzim, aby se storny ještě vydrželi. Oni celkem logicky reagovali na to, co četli v novinách a to jediné, co nyní chtějí, je zrušit pobyty a vracet zálohy. Situace není a nebude lehká a zatím vůbec netušíme, nakolik se podaří cestovní ruch u nás znovu nastartovat, ani kdy to bude a pro jakou klientelu," přiblížil negativní důsledky spojené s koronavirem Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se také stará o rozvoj cestovního ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

   Negativní dopady dále potvrzují i lipenské ubytovny a střediska. „Náš kemp s kapacitou 600 lůžek je ze 70 procent obsazený zahraniční klientelou. Kontakty léta budujeme. Nyní jsme za jediný den zaznamenali zhruba sto žádostí o storno, jako přímou reakci na prohlášení o uzavření hranic. A to až do konce roku. Nevím, jestli se nám povede tak rychle nalákat českou klientelu, abychom propady alespoň částečně snížili,“ uvedl Hanne Wilzing, provozovatel kempu ve Frymburku. „My jsme zaznamenali propad asijské klientely hned po vypuknutí epidemie a nyní nově registrujeme hromadná storna rakouských a německých skupin i v podzimních měsících,“ potvrdil Miroslav Magerstein, ředitel Hotel Resortu Relax z Dolní Vltavice.

   Je otázkou, zda cizince, kteří hromadně stornují své pobyty na našem území, nahradí Češi. „Určitě bychom si přáli, aby o letních prázdninách zněla čeština ze všech lipenských restaurací, hotelů, penzionů a kempů. Objevuje se pár nových individuálních rezervací, ale většina z našich partnerů zatím nic takového, jako náhlé a hromadné rezervace českých turistů na léto nepotvrzuje,“ řekl Jiří Mánek.

   To potvrzuje vyhlášený Penzion Inge ve Vyšším Brodě, hotel Barborka v Přední Výtoni a hotel Svatý Tomáš. „Viděl jsem v televizi reportáž z Krkonoš, kde si hoteliér pochvalovat četné rezervace Čechů na léto. To u nás rozhodně potvrdit nemohu, zaznamenali jsme jednotky rezervací. A to je rozhodně méně, než je standardem v jiných letech," potvrdil Vladimír Šlégr z hotelu Svatý Tomáš.

   Zájem českých turistů se bude odvíjet pravděpodobně s ohledem na postup epidemie a s tím i souvisejícími omezeními. „Zároveň si však musíme uvědomit, že kvůli stávajícím omezením a současně začínající ekonomické krizi, bude mít mnoho lidí omezené prostředky a budou tak zvažovat, zda vůbec pojedou na dovolenou,“ upozornil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena