Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Když doma lidem tečou nervy a zhoršují se konflikty

PRACHATICKO - 3. dubna 2020 - 12:16 - Na lince 158 zaznamenávají jihočeští policisté rodinné a partnerské hádky, které jsou často zbytečné. Na vině je i dvoutýdenní karanténa.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA 

  

   Dvoutýdenní karanténa kvůli koronaviru může mít i své negativní následky. Na lince 158 obdrželi jihočeští policisté v posledních dnech oznámení několika zbytečně vyvolaných hádek z různých okresů. Ve většině případů policisté museli zasahovat u domácích hádek, které končí i fyzickým napadením.

   „Ve většině případů však jde o hádky či zbytečné slovní provokace. Pokusme se třecí plochy najít a eliminovat hned v začátku, nepřipusťte, aby vás partnerská „ponorka“ dostala. Pokuste se na své protějšky či jiné členy domácnosti hledět hlavně pozitivně. Pomozte policii tím, že budete k sobě ohleduplní - na „manželské bitky“ opravdu není ta správná doba. Policisté reagují na všechna oznámení, mnohdy by ale byli potřebnější jinde. U některých případů být asi opravdu nemusí,“ žádá veřejnost major Jiří Matzner.

   Podle Policie České republiky je důležité sledovat informace z oficiálních zdrojů, sdílet správné informace, respektovat nařízení a doporučení, pomáhat, být nad věcí a věnovat se nějaké zábavě pro odlehčení a nebát si říct o pomoc. I díky tomu se dá předejít zbytečným konfliktům v domácnostech, které byly zaznamenány například v Českých Budějovicích nebo v Písku.

   První z obou případů oznámila na linku matka své dcery. „Žena z Českých Budějovic oznámila na linku 158, že přítel její dcery jí nechce pustit do domu. Hádka začala původně kvůli placení SIPA,“ řekl Jiří Matzner. U druhého případu museli asistovat i záchranáři. „V Písku chtěla žena vyskočit z okna, protože jí vytkli, že nemá roušku. Na udanou adresu vyrazili s policisty i záchranáři. Závěr? Žena se pohádala s kamarádkou,“ popsal Jiří Matzner.

   Ponorková nemoc se projevuje v policejních svodkách třeba i v případech nelegálního překračování hranice za svými blízkými. Nedávno takto zadrželi policisté ženu, která na Novohradsku překročila hranice, aby viděla svého přítele. Na Strakonicku zase spory dvou žen skončily začátkem týdne pomluvami na facebooku, které obsahovaly i obvinění z šíření koronaviru.

   Pokud by ponorková nemoc výrazně zhoršila domácí vztahy i na Prachaticku, a došlo ke konvliktům, doporučují policisté kontaktovat je na lince 158. Přichází také s radami, jak konfliktům a pitomým nápadům předcházet. Oběti domácího násilí, jejichž situace se kvůli karanténě zhoršuje, pak najdou rady a pomoc třeba na https://www.domacinasili.cz/

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena