Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Opoždění startu nové sezóny dělá starost i Kratochvíli

KRATOCHVÍLE - 31. března 2020 - 10:05 - Na zahájení nové návštěvní sezóny si budou muset návštěvníci Kratochvíle počkat. Zatím není jasné, kdy se oblíbená památka otevře.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl kastelán Vojtěch Troup 

  

   Je již konec března a to by za normálních okolností znamenalo zahájení sezóny všech památek ve správě Národního památkového ústavu. Vzhledem k současné situaci kolem koronaviru zatím není jasné, kdy historické skvosty budou moci opět obdivovat návštěvníci. Výjimkou není ani renesanční zámek Kratochvíle.

   Na zámku nyní dokončují přípravy na nadcházející sezónu. „Na zámku Kratochvíle jsme právě nyní dokončili přípravy prohlídkových tras. Nově jsme instalovali cenné předměty, které na zimu byly staženy do temperovaných depozitářů, mnohé předměty byly zrestaurovány a nově umístěny do interiérů renesanční vily a kostela. Nejvýznamnějším počinem zámku bylo restaurování deskového obrazu ze začátku 16. století Panna Maria se zjeveným Kristem ukřižovaným. Zároveň od ledna pokračovaly práce na rehabilitaci prostorů zámecké zahrady, při kterých bylo například ošetřeno přes 120 ovocných stromů, proběhla rekultivace všech travnatých ploch zámeckého areálu, přípravy výsadeb a podobně,“ informoval PRACHATICKOnews.cz o přípravách zámku Vojtěch Troup. 

   V loňském roce byl znovu po dvaceti dvou letech restaurován interiér kaple zámeckého kostela Narození Panny Marie za 530 643 korun. „Celkové náklady na údržbu tak činily 1 350 000 korun včetně DPH,“ uvedla Markéta Slabová, pracovnice vztahů k veřejnosti Národního památkového ústavu. „Při příležitosti Mezinárodního dne památek měl být restaurovaný kostel v plném lesku obnoveného zlacení výzdoby představen veřejnosti. Po slavnostní mši svaté měla následovat přednáška o malířské a štukové výzdobě kostela, o etapách jeho výstavby i o problémech, které provázely jeho stavební a restaurátorskou obnovu v letech 1994 - 1997,“ řekl Vojtěch Troup. Tato akce se však neuskuteční, protože v dubnu ještě nebude umožněno památkám otevřít pro veřejnost.

   Dále správa zámku na úvod sezóny připravila klasické kulturní akce, o kterých jsme vás informovali na začátku listopadu loňského roku. Jejich uskutečnění je však kvůli opatřením vlády v ohrožení. „Současná situace nás však staví před nové, dosud nevídané a těžko předpokládané úkoly. I když zahájení sezóny na památkových objektech bylo v celé republice zatím zastaveno do poloviny dubna, již dnes jsme nuceni, zatím velmi opatrně, rušit připravené akce. S těžkým srdcem tak uvažujeme o přeložení termínu nesmírně inspirující tradiční přednášky překladatele Shakespearova díla profesora Martina Hilského, ale ohrožená je řada dalších připravovaných květnových akcí,“ upozornil kastelán zámku Kratochvíle.

   Ohrožené jsou prozatím akce, které se konají v květnu jako například Výstava květinových instalací v renesančních interiérech zámku Kratochvíle. Dále pak celosezónní výstava sochařského díla Jiřího Kobra v zahradním pavilónu Markéta, v zámecké zahradě a v interiérech renesanční vily a v neposlední řadě také večerní prohlídka zámku. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena