Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koalice nechala pokus o oživení centra vyšumět do prázdna

PRACHATICE – 26. března 2020 - 11:05 – Tým odborníků, který by diskutoval o možnostech, jak oživit mrtvé centrum Prachatic, se nesejde. Koalice se při hlasování o něm zdržela.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   V prachatickém zastupitelstvu se odehrál další střet aktivní opozice, která chce Prachatice živé a aktivní a pasivní koalice, která chce centrum města dál mrtvé. Vytvoření týmu složeného i z městského architekta nebo podnikatelů, kteří mají provozovny v centru, navrhl zastupitel Jakub Nepustil, který je architektem a urbanistou s dlouholetými zkušenostmi i ze světa.

   „Město Prachatice zažívá dobu úpadku,“ řekl Jakub Nepustil s tím, že obyvatel ubývá a centrum skomírá. A to navzdory potenciálu, který tu je. „Ten tým má smysl, jen pokud bude spolupracovat aktivně s vedením města a vedení města bude spolupracovat s ním,“ dodal. Podle jeho hodnocení se život a kupní síla ve městě přesunuly ke Kauflandu.

   Jakub Nepustil ukázal zastupitelům i fotografie z 19. století, které dokládají, že centrum města bylo živější než dnes, i když mají nyní Prachatice zhruba třikrát více obyvatel. V přízemí domů fungovaly krámky, žilo se i na ulici. Centrum Prachatic je momentálně zřejmě nejmrtvějším centrem z měst v Jihočeském kraji s historickým jádrem.

   Podle zkušeností Jakuba Nepustila by prachatickému centru mohlo pomoct třeba řešení otázky šířky chodníků, nový mobiliář, odpuštění poplatků trhovcům, podpora kulturních akcí nebo modernizace bytů. Město by tím získalo něco, co spojuje všechny obyvatele. „Mluvil jsem s lidmi, kteří tu podnikají nebo chtějí. Hlavní je podle nich změnit atmosféru ve městě. Oni vidí hlavní problém v tom, že ve městě je atmosféra nepřátelská k tomu, aby byli aktivní,“ řekl.

   Návrh se dočkal ze strany koalice jen nabídky, aby se řešil v komisi kultury. Rada města ale do komisí problémy zametá a neřeší je tam. Podle starosty jde o problém vytvořený rozhodnutími v minulosti o výstavbě nových čtvrtí. „Teď implantovat do centra něco, co by sem přilákalo lidi se sídliště, je složité a asi to nebude jednoduché,“ řekl Martin Malý. „Nevím, z které strany ten problém uchopit. Nejsem si jist, jestli s tím vůbec může radnice něco udělat,“ řekl místostarosta Jan Klimeš.

   Koalice pak potvrdila, že některé problémy města nechce vidět a neví jak řešit a raději se tváří, že nejsou a při hlasování se pět jejích přítomných zastupitelů zdrželo. Osm hlasů opozice na to, aby se o problému začalo mluvit a hledala se možná řešení, nestačilo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena