Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Počet vlků žijících na Šumavě se zvyšuje. Mají i mláďata

ŠUMAVA - 25. března 2020 - 10:07 - Na území šumavského parku žije už minimálně sedm vlků. To je o dva více, než koncem léta. Bohužel tento měsíc jeden pošel.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytla Správa NP Šumava 

  

   Tři mláďata vlků zvýšila počet na sedm potvrzených vlků žijících na území centrální části Šumavy. „Že se na Šumavě pohybuje smečka nejméně sedmi vlků, jsme vytušili na konci loňského roku. V oblasti Modravska jsme sledovali stopní dráhu těchto šelem, která se na několika místech rozdělila do sedmi samostatných tras. Tento počet nám následně potvrdil záznam z fotopasti umístěné v blízkosti výběhu vlků v Srní. Ještě před tím nám jedna fotopast zachytila na videu přeběhnutí čtyř vlků v jednom záběru a další fotopast natočila pohyb tří zvířat,“ popsal jeden ze základních způsobů monitoringu vlka obecného zoolog Správy NP Šumava Jan Mokrý. „V době páření se divocí vlci často pohybují kolem našeho výběhu s vlky u Srní. Je to logické. Naše návštěvnické centrum je takovým malým nepřátelským teritoriem uvnitř velkého divokého teritoria jiné smečky,“ potvrdil ředitel Správy Národního parku Šumava.

Záběr na vlka zachyceného kamerou v noci.

   Divocí vlci se na území Šumavy objevují více jak tři desetiletí, ale až od roku 2015 zde žijí trvale. V roce 2017 pak byla potvrzena první reprodukce v novodobých dějinách. Téměř všechna zjištění vyplývají z pozorování pomocí fotopastí a dalších pobytových stop. „Každopádně stopování, genetika i fotomonitoring potvrzuje, že se vlci na Šumavě udrželi a opět se reprodukovali. To, že ale monitoring vlků, na kterém spolupracujeme mimo jiné s kolegy z Národního parku Bavorský les, není nijak jednoduchý, dokládá i to, že v roce 2018 jsme my, ani kolegové v Bavorsku nezískali žádnou fotku nebo video, kde by byla zachycena mláďata narozená v tom roce,“ vysvětlil náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

   Určení přesného počtu žijících vlků na Šumavě není možné, lze jen odhadovat. Zatím ale nejméně dva další vlci jsou pozorováni pravidelně v oblasti Šumavy. Jestli tito vlci patří ke smečce obývající Šumav, bude možné vypozorovat pomocí DNA sebrané ze vzorků trusu nebo jiného genetického materiálu. „Určit přesný počet vlků žijící na Šumavě není možné. Jednak přes Šumavu některá zvířata mohou pouze procházet při hledání partnera a nového teritoria a za druhé i mláďata, která se tu narodí, mohou ve smečce zůstat třeba jen rok. V současné době můžeme s jistotou tvrdit, že na území Národního parku Šumava žije minimálně sedm jedinců,“ přiblížil Jan Mokrý. Bohužel letos 16. března byl usmrcen po srážce s autem jeden vlk nedaleko Horní Vltavice.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena