Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Lékárníci prachatické nemocnice vysvětlují kvůli viru

PRACHATICKO - 20. března 2020 - 12:41 - S ohledem na situaci kolem koronaviru a léků Paralen a podobných spustila lékárna prachatické nemocnice informační kampaň.

      

   Z redakční pošty: Eva Grosová, lékárna Nemocnice Prachatice a. s. 

  

Lékárníci upozorňují - Protože si mnozí z Vás v dnešních dnech vytvořili doma zásoby léčivého přípravku Paralen nebo Panadol, chceme Vám zdůraznit některá fakta, která jsou pro Vás důležitá. V těchto dnech jsme bohužel svědky hromadného vykupování těchto léků. Prosíme, nedělejte to, jsou lidé, kteří na horečku nemohou nic jiného, a pro ně lék v případě potřeby nebude.

Indikace: Paralen se užívá ke snižování horečky nebo při bolesti hlavy, zubů, kloubů apod. Paralen neúčinkuje na škrábání v krku, kašel nebo rýmu a už vůbec nemá cenu ho užívat preventivně proti koronaviru!!

Pro koho je vhodný: téměř pro každého, malé děti (do 3 měsíců věku doporučujeme užití po poradě s pediatrem), těhotné a kojící maminky (v prvním trimestru těhotenství opět po konzultaci s lékařem a užívání omezit na co nejkratší dobu), dospělí, pacienti užívající Warfarin nebo jiné léky na ředění krve, kteří na horečku nemohou jiné léky

Nevhodné pro: pacienty s poškozenými játry (žloutenka, cirhoza, alkoholismus) nebo alergickými na látku paracetamol

Dávkování: přísně individuální, nejlépe dle hmotnosti, hlavně u dětí. Důležitý je správný rozestup dávek, podávat je nejdříve po 4 - 6 hodinách, dávku nezvyšovat a nepřekračovat maximální denní dávku. Např. běžné dávkování na horečku u dospělého o hmotnosti 65 kg je 1 tbl. 500 mg Paralenu po 4 - 6hod. U dětí se lék podává buď ve formě čípků, nebo sirupu, správné dávkování Vám doporučí lékárník individuálně.

Nevhodné kombinace: spousta jiných léčiv na předpis nebo volně prodejných obsahuje také látku paracetamol a může dojít k neúmyslnému předávkování, které může skončit fatálním selháním jater. Maximální denní dávka pro zdravého dospělého jsou 4 g paracetamolu (což je 4 000 mg = 8 tablet Paralenu 500 mg).

Příklady léků obsahujících také paracetamol: Paramax, Paralen Grip, Coldrex, Valetol, Ataralgin, Doreta, Zaldiar, Palgotal,aj.

Zajímavost: na JIP prachatické nemocnice ročně řešíme až 3 případy intoxikace paracetamolem, není to tedy pouze teorie!

Alkohol: striktně k paracetamolu zakázán, také poškozuje játra

Takže shrnuto: neskupujte Paralen, užívejte ho jen na snížení horečky nebo bolesti a ve správné dávce, nekombinujte s alkoholem a zkontrolujte ostatní Vámi užívané léky!
 

   Děkujeme, že jste dočetli až sem, jsme tu pro Vás, tým lékárníků Nemocnice Prachatice

   P.S.: Nakonec jeden jazykolam: látka, která vzniká z paracetamolu v játrech a poškozuje je, se jmenuje: N-acetyl-p-benzochinonimin :)

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena