Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Semínkovna se přestěhovala a na jaře se vám bude hodit

PRACHATICE - 19. března 2020 - 12:37 – Prachatická semínkovna, která loni začala fungovat v KreBulu, se přestěhovala do Centra ekologické výchovy Dřípatka.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto Eva Jankulárová, Semínkovna Prachatice 

  

   Prachatická semínkovna, která slouží k bezplatnému sdílení osiva ze zahrádek, změnila se začátkem roku své působiště. Přestěhovala se z KreBulu do prostor Centra ekologické výchovy Dřípatka v Rumpálově ulici. Semínkovna musela kvůli prevenci proti novému respiračnímu onemocnění omezit svou činnost a musela zrušit včerejší burzu semínek, ale na jaře po zmírnění opatření se bude zahrádkářům hodit.

V Prachaticích se o provoz semínkovny stará Eva Jankulárová, která nám odpověděla na několik otázek o jejím provozu. Jak dlouho už Semínkovna v Prachaticích funguje?
Semínkovna Prachatice je v provozu od 14. února 2019. Od února letošního roku využíváme pro provoz Semínkovny prostory CEV Dřípatka, Rumpálova 999. Vzhledem k činnostem, které CEV Dřípatka zajišťuje, není stanovena pevná otevírací doba. Vždy je nutné se pro návštěvu telefonicky dohodnout, aby byl přítomen pracovník zařízení. Kontakt: +420 739 369 457, dripatka@dripatka.cz



Můžete lidem, kteří Semínkovnu neznají, přiblížit její princip?
Iniciativa Semínkovna vznikla v České republice v roce 2015. Vzorem jí byly francouzské Les Grainotheques a americké The Seedbanks. Principem Semínkoven je bezplatné sdílení osiva mezi zahradníky a pěstiteli, kteří se věnují semenaření. Přinesené osivo by mělo být výhradně v „bio“ kvalitě, tedy nemořené a z chemicky neošetřovaných rostlin. Může jít o výsledek domácího semenaření. Semínka jsou nabízena bezplatně v malých dávkách pouze pro osobní spotřebu. Semínka zasejete a část rostlin pěstujete na semena. Až nastane ten správný čas, semínka sklidíte a přebytky přinesete zpět do semínkovny. Získání semen z naší Semínkovny není nic složitého, stačí přijít a vybrat si.



Jaký je o Semínkovnu v Prachaticích zájem?
V průběhu loňského roku navštívilo semínkovnu zhruba šedesát lidí. Největší zájem byl o jarní a podzimní burzu semen a přebytků ze zahrádky. V loňském roce byly konané akce finančně podpořeny z grantu volnočasových aktivit města Prachatic a z vlastních zdrojů. I v letošním roce připravujeme v rámci Semínkovny různé akce o jejichž konání budeme veřejnost informovat prostřednictvím tisku, webových stránek či FB stránek Semínkovna Prachatice.



Jsou u nás v okrese ještě jiné Semínkovny?
V okrese Prachatice prozatím funguje pouze Semínkovna v Prachaticích. Seznam a mapu Semínkoven lze nalézt na webových stránkách www.semínkovny.com

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena